Česko přerušení dodávek plynu na Ukrajinu neohrožuje. Evropa je zásobena dobře

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 11. 2015 16:38
Podle ruské státní plynárenské společnost Gazprom existuje "vážné riziko" narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období. Na české zákazníky ale tyto informace nemají podle největšího tuzemského distributora plynu, společnosti RWE, vliv. Firma kupuje plyn na dobře zásobeném evropském trhu a navíc do Česka proudí ruský plyn i takzvanou severní cestou přes Německo. Narušení zásobování v Česku nehrozí ani podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.
Plynový zásobník RWE.
Plynový zásobník RWE. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE, neočekává, že by aktuální přerušení ruských dodávek plynu na Ukrajinu zkomplikovalo jeho dodávky českým zákazníkům. Firma má své zásobníky naplněny a i evropský trh, na němž nakupuje, má plynu dostatek. To dnes sdělil mluvčí RWE Martin Chalupský.

Narušení zásobování v Česku nehrozí ani podle premiéra Bohuslava Sobotky a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (oba ČSSD).

Rusko dnes přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu do doby, než Kyjev za další dodávky suroviny zaplatí předem. Podle ruské státní plynárenské společnost Gazprom tak existuje "vážné riziko" narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období.

"Je to příběh, který se opakuje v zásadě každý rok, pokračují různé dohady mezi Ruskem a Ukrajinou, pokud jde o objem dodávek a cenu dodávek plynu," komentoval dnes krok Moskvy Sobotka, který je na návštěvě Číny. "Česká republika je připravena stejně jako byla připravena v minulosti na podobné složitější situace z hlediska tranzitu plynu přes Ukrajinu," konstatoval také. Nemá prý informace o tom, že by se krok Ruska týkal jeho evropských partnerů.

Na české zákazníky RWE ale tyto informace nemají podle Chalupského vliv. Mluvčí to odůvodnil tím, že firma kupuje plyn na dobře zásobeném evropském trhu a navíc do Česka proudí ruský plyn i takzvanou severní cestou přes Německo. Znovu připomněl, že podzemní zásobníky RWE jsou připraveny jak na topnou sezonu, tak i na případné výpadky v dodávkách.

Česko dováží většinu plynu z Ruska. Vedle cesty přes Ukrajinu a Slovensko má napojení na plynovod Nord Stream, který vede po dně Baltského moře a přes Německo.

"Pro Českou republiku není tranzit přes Ukrajinu fatální. V případě potřeby jsme schopni dovézt ruský plyn Nord Streamem. Máme také zásobníky, dodávky z Norska a jsou možné i nákupy na spotových trzích v západní Evropě," řekl na dotaz ČTK ministr Mládek. Přerušení dodávek na Ukrajinu podle něj nicméně dobrou zprávou není.

"Podporujeme stanovisko slovenské vlády a pana premiéra (Roberta) Fica, že tranzit přes Ukrajinu by měl být zachován," dodal. Možné omezení přepravy plynu přes Ukrajinu by v budoucnu způsobilo pokles příjmů Slovenska z poplatků za tranzit ruského plynu dále do západní Evropy.

Naposledy pozastavilo Rusko dodávky plynu na Ukrajinu letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat. Zásobování se obnovilo až 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období. Do dnešních 08:00 SEČ Ukrajina dostala podle Gazpromu všechen plyn, který si předplatila, a žádná nová platba předem nebyla provedena.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy.

----------------------------------------------

Tip: Hledáte levnějšího dodavatele plynu? Výhodnější nabídku můžete získat rychle a bez papírování >>

 

Právě se děje

Další zprávy