České dráhy splatily pendolina, stála přes čtyři miliardy

ČTK ČTK
26. 11. 2014 16:05
První pendolino dorazilo do Česka před více než deseti lety. Poslední splátku odeslal státní podnik tento týden.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - České dráhy po letech splatily rychlovlaky pendolino. Sedm souprav, které dopravce provozuje od konce roku 2004, dráhy vyšlo na 4,4 miliardy korun. Uvedl to server E15.cz.

Poslední splátku 144 milionů korun dráhy odeslaly tento týden. Splátky v posledních letech výrazně zatěžovaly hospodaření národního dopravce, dodal server.

Státní dopravce si původně objednal deset souprav. Tendr na dodávku deseti rychlovlaků vláda vypsala v roce 1995. Vítězné konsorcium vedené ČKD se ale záhy dostalo do problémů, což ve výsledku dodávku zdražilo a zpozdilo. O čtyři roky později převzala zakázku firma Fiat Ferroviaria, patřící dnes mezinárodnímu koncernu Alstom. Tehdy už šlo o dodávku sedmi vozidel. První pendolino dorazilo do Česka v roce 2003.

Oficiálně je stroj schopen vyvinout rychlost až 230 kilometrů v hodině. Na českých kolejích ale musí dodržovat rychlostní omezení na 160 kilometrů v hodině. Proti jiným soupravám v tuzemsku využívá pendolino systému vyklápěcí skříně, který mu umožňuje projíždět zatáčky až o 30 procent vyšší rychlostí než je tomu u konvenčních vlaků.

Dráhy používají pendolina na lince mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou. Část těchto spojů je prodloužena do západních Čech a směřuje do Františkových lázní. Od prosince má jeden denní spoj zajíždět do slovenských Košic.

 

Právě se děje

Další zprávy