České dráhy chystají obří zakázku na nákup stejnokrojů

ČTK ČTK
21. 1. 2015 17:26
Nejvýznamějším dodavatelem výstoje pro ČD byla v posledních letech společnost B.H.S. Bohemia.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - České dráhy připravují obří zakázku na nákup stejnokrojů pro průvodčí, strojvedoucí nebo pokladní. "Hodnotu zakázky na výrobu ošacení pro zaměstnance odhadujeme na 160 milionů korun," řekl mluvčí drah Radek Joklík. Dráhyy za poslední roky takto velkou veřejnou zakázku na nákup stejnokrojů nevyhlásily.

Doposud vybavovaly zaměstnance ze starých skladových zásob a chybějící části výstroje pořizovaly v menších zakázkách na jednotlivou součást výstroje v požadovaných velikostech, uvedl Joklík. Nejvýznamějším dodavatelem výstoje pro ČD byla v posledních letech společnost B.H.S. Bohemia. Vítěz nové soutěže by měl železničáře nosící uniformu oblékat po dva roky.

Modrý železniční stejnokroj nosí u Českých drah zhruba osm tisíc zaměstnanců. Jde zejména o strojvedoucí, vlakvedoucí, stevardy v pendolinech, pokladní, kontrolory vozby, skladníky, řidiče motorových vozíků a část výpravčích zejména z odstavných nádraží.

Větší část výpravčích přešla v roce 2011 na správce kolejí, Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Na 9500 výpravčích, signalistů a závorářů si tehdy přinesli své stejnokroje s sebou, správa železnic rovněž podědila i část výstrojních zásob. "Jediná změna, která se tenkrát stala, bylo to, že se z náprsní kapsy saka odpáral emblém ČD," říká mluvčí SŽDC Martin Illiaš.

 

Právě se děje

Další zprávy