Česká pošta jako banka? Uvažuje o licenci přímo pro sebe

Ekonomika Ekonomika
20. 6. 2014 11:10
Státní podnik počítá s dalším rozvojem finančních služeb. Smlouva s ČSOB o Poštovní spořitelně skončí v roce 2017.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Česká pošta potvrdila, že zvažuje podání žádosti o licenci k poskytování bankovních služeb. V roce 2017 totiž skončí dosavadní smlouva s ČSOB ohledně značky Poštovní spořitelna.

O možnosti, že by pošta provozovala bankovní služby sama, informovaly už na konci dubna Hospodářské noviny. Na dnešní tiskové konferenci tyto úvahy potvrdil předseda dozorčí rady Jan Mareš.

Mareš zdůraznil, že jde zatím pouze o úvahu, kterou bude podnik analyzovat. Podotkl nicméně, že v jiných zemích je poskytování bankovních služeb přímo poštovním operátorem běžné.

Udržení poboček se musí zaplatit

S rozvojem finančních služeb počítá strategie rozvoje České pošty do roku 2017, kterou dnes představil nový generální ředitel Martin Elkán spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Pošta chce také zlepšit služby v oblasti listovních zásilek, modernizovat poskytování balíkových služeb a rozšířit nabídku v oblasti distribučních služeb.

Podle Chovance není v zájmu státu rušení poboček, a stát proto bude muset za udržení současného rozsahu sítě zaplatit.

O plánech ministerstva vnitra ohledně bankovních služeb na České poště podrobně informovaly Hospodářské noviny na konci dubna.

Podle představ ministra Chovance by na pobočkách České pošty po roce 2017 nemusela fungovat pouze jediná banka. Ministerstvo vnitra, pod nějž Česká pošta spadá, plánuje pro státní podnik v novém tendru vybrat více než jednoho exkluzivního bankovního partnera - takového, jakým je nyní Poštovní spořitelna.

Mezinárodní tendr?

Poštovní spořitelna je značkou ČSOB, jíž končí smlouva s Českou poštou v roce 2017. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce do nového tendru nalákat nejen tuzemské, ale i zahraniční finanční instituce.

Jedna a půl miliardy korun ročních příjmů, které přicházejí od ČSOB za Poštovní spořitelnu, jsou přitom zcela zásadní pro krytí 1,4miliardové ztráty pošty z hlavních služeb, tedy z doručování listovních zásilek. Zajištění alespoň stejné výše plateb od bankovního partnera je tak pro ni klíčové. Jakýkoli výpadek by pro státní podnik zmítající se v dlouhodobých problémech znamenal okamžitý propad do ztráty. A následně pak třeba nepopulární a politicky citlivé omezování počtu pošt.

„Já bych se nyní klonil k tendru, který by vybral ne jeden, ale třeba dva bankovní domy. Pošta přece může zpracovávat bankovní služby pro více subjektů,“ řekl Chovanec Hospodářským novinám. Ten se snaží získat politické body tím, že po letech problém jménem státní pošta vyřeší jinak než privatizací a výměnou za co nejmenší státní dotaci.

Poštovní spořitelna je dnes největším zdrojem příjmů ze všech aliančních partnerů a dalších činností mimo hlavních poštovních služeb.

„Bude to mezinárodní tendr a nyní ho začínáme připravovat,“ dodal Chovanec. S tím, že půjde o otevřený tendr a v tuto chvíli nemá v plánu oslovit rovnou předem vybrané instituce. „Cílem je samozřejmě maximální zisk pro poštu,“ dodal mluvčí ministerstva Pavel Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy