Česká GE Money zrychluje přípravy na prodej, ve hře je burza

Olga Skalková, Luděk Vainert, Radek Bednařík
12. 8. 2015 8:00
Kromě hledání přímého kupce banka intenzivně pracuje také na odprodeji přes burzu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha – GE Money, jedna z největších bank na českém trhu, zrychluje přípravy na svůj prodej. Hospodářské noviny zjistily, že kromě hledání přímého kupce banka intenzivně pracuje také na odprodeji přes burzu. Jasným kandidátem, kam by akcie mohly být uvedeny, je přitom Praha.

„Jsme připraveni na obě teoreticky možné cesty prodeje – ať již prodej přímému kupci, nebo prostřednictvím IPO (tedy veřejným úpisem akcií, pozn. red.),“ potvrdila deníku mluvčí GE Money Lucie Policarová.

Záměr prodat většinu své finanční divize americká korporace zveřejnila letos v dubnu. Na prodej je i česká GE Money, zdaleka největší banka mezi jejími evropskými finančními aktivy. Prodej chce GE dokončit do 24 měsíců.

Vstup na burzu je dosud spíše záložní variantou, hledání kupce se však protahuje, proto je stále pravděpodobnější. Česká GE je příliš velká na to, aby na ni měli síly menší hráči, velkým by zas převzetí znemožnil antimonopolní úřad.

Podle spekulací z trhu Američané pro svou českou banku shání nového majitele z řad strategických investorů. Evropské banky ale kvůli ztrátám z krize a následné tvrdší regulaci nyní nemají na nákup dost kapitálu. Dalšími kandidáty jsou fondy soukromého kapitálu. Prioritou je přitom rychlost, aby protahovaný prodej nevyvolal nejistotu klientů.

Nová emise na pražské burze by podle dosavadních interních analýz GE mohla mít větší úspěch než v Londýně. Důvodem je přebytek kapitálu v Česku a s ním související hlad tuzemských investorů po nových příležitostech. Zásadní je také to, že stabilní GE Money Bank s rozsáhlou pobočkovou sítí je pro české hráče atraktivnější než pro mezinárodní. Těm může vadit poměrně pomalý růst banky.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy