Zisk Applu poprvé za desetiletí klesl, akcionáři si polepší

ČTK ČTK
23. 4. 2013 23:20
Apple zvýšil prodej iPhonu i iPadu. Akcionářům rozdělí 100 miliard
Foto: Shutterstock

Cupertino - Společnost Apple zaznamenala první pokles čtvrtletního zisku za téměř deset let. Technologický gigant oznámil, že jeho čistý zisk se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil o 18 procent na 9,5 miliardy dolarů (necelých 190 miliard korun).

Apple však dodal, že během příštích dvou let rozdělí mezi akcionáře 100 miliard dolarů v hotovosti.

Tržby společnosti navíc ve čtvrtletí končícím v březnu stouply o 11 procent na 43,6 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 42,3 miliardy dolarů. Firma uvedla, že zvýší dividendu o 15 procent. Dodala, že nakoupí zpět své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů.

Apple ve čtvrtletí zvýšil prodej telefonů iPhone na 37,4 milionu přístrojů z 35,1 milionu před rokem. Prodej tabletů iPad stoupl na 19,5 milionu z 11,8 milionu. Akcie společnosti po zveřejnění výsledkové zprávy posílily téměř o šest procent.

"Jsme potěšeni, že můžeme za čtvrtletí končící v březnu vykázat rekordní tržby díky pokračujícím dobrým výsledkům u přístrojů iPhone a iPad," uvedl generální ředitel podniku Tim Cook.

Minulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů korun).

"Pokles akcií Applu v posledních několika čtvrtletích byl pro nás všechny velmi frustrující, budeme však pokračovat v tom, co umíme nejlépe," uvedl Cook. "Nejdůležitějším cílem Applu vždy bude vytvářet inovativní produkty," dodal.

Apple v poslední době bojuje proti silné konkurenci, kterou pro něj představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Důrazně se prosazují i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.

 

Právě se děje

Další zprávy