Zdražování benzinu se zastavilo, ukazuje statistika

ČTK ČTK
7. 3. 2013 12:35
Nejdráže tankují stále Pražáci, nejnižší ceny mají jihočeské pumpy

Praha - Ceny pohonných hmot na českých čerpacích stanicích přestávají růst.

Nejprodávanější benzin Natural 95 proti minulému týdnu zdražil o dva haléře na průměrných 36,79 koruny za litr. Cena nafty se proti minulému týdnu nezměnila a zůstala na 36,24 koruny za litr.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Nárůst cen v Česku přestal poté, co se zastavilo zdražování ropy Brent v Amsterdamu. Ta v minulém týdnu klesla ze 114 na 110 dolarů za barel. "Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu prudce propadly. Cena benzinu na tamním trhu se snížila o 4,7 procenta, nafta zlevnila o 3,5 procenta," komentuje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Negativně podle něj na ceny benzinu a nafty působil kurz české koruny vůči dolaru.

Kde se platí nejvíce

Za nejvyšší ceny se benzin i nafta dlouhodobě prodávají v hlavním městě, přestože proti minulému týdnu ceny u pražských čerpacích stanic mírně klesly. Natural 95 tankují motoristé v metropoli za 37,62 koruny za litr, naftu za 36,85 koruny za litr.

Nad hranicí 37 korun za litr se drží cena benzinu i v Jihomoravském kraji, kde se Natural 95 prodává za 37,37 koruny za litr.

Nejlevnější benzin se prodává v Jihočeském kraji, kde motoristé koupí litr Naturalu 95 za 36,38 koruny. O pět haléřů vyšší je cena benzinu v Královéhradeckém kraji.

Také naftu koupí řidiči nejlevněji u jihočeských pump, kde litr stojí 35,81 koruny. Pod hranicí 36 korun se cena dieselu drží ještě v Královéhradeckém, Moravskoslezském a Ústeckém kraji.


 

Právě se děje

Další zprávy