Založili klub, aby měli CD zadarmo. Finta ale nevyšla

Tomáš Fránek
21. 4. 2010 17:47
Ústavní soud odmítl stížnost muže, který založil klub na půjčování cédeček
Virtuální videopůjčovna bude půjčovat i "trháky" předních světových producentů
Virtuální videopůjčovna bude půjčovat i "trháky" předních světových producentů | Foto: Petr Jemelka

Brno - Finta, která měla umožnit tisícům lidi v Česku zdarma si navzájem půjčovat CD bez placení autorských práv umělcům, nevyšla.

Po pěti letech to definitivně potvrdil Ústavní soud, který odmítl stížnost muže - zakladatele Klubu MCD. V něm se začali sdružovat lidé a zdarma si půjčovali nosiče.

Takový klub je totiž podle soudců skrytá půjčovna, která se tak vyhýbá povinnostem vyplývajícím ze zákona o autorským právech - tedy placení peněz za práva umělcům. Klub tak nesmí CD nabízet.

Tisíce lidí v klubu

Klub umožňující vzájemnou výměnu CD vznikl na Vysočině, jeho členem se mohl stát každý po zaplacení vstupního vkladu ve výši 200 korun. Klub MCD byl označený za zájmové sdružení občanů, kteří se rozhodli společně naplňovat své hudební záliby.

"Smlouvou o sdružení vznikla vzájemná spolupráce účastníků sdružení - spolumajitelů kompaktních disků při společném využívání klubových služeb, zajišťujících zejména přístup členů sdružení ke klubové sbírce CD," uvedl zakladatel klubu.

Krajský soud v Brně, Vrchní soud v Olomouci i Nejvyšší soud, kam případ s návrhem na zákaz půjčování CD v rámci sdružení doputoval, rozhodly, že sdružení je vlastně skrytá půjčovna. A založení klubu je jenom finta, která má obejít to, co oficiální půjčovny dělat musí - tedy odvádět poplatky za autorská práva.

Majitel klubu se ale ještě pokusil tento verdikt zvrátit u Ústavního soudu.

Podle něj lidé v klubu CD používali nosiče jenom pro vlastní potřebu. "Účastníci sdružení nezpřístupňují nosiče se záznamy veřejnosti, ale pouze ostatním spoluvlastníkům. Nejde tedy o žádnou neospravedlnitelnou újmu na úkor autorů," uvedl muž v ústavní stížnosti.

Senát Ústavního soudu vedený soudkyní Dagmar Lastoveckou označil stížnost za zjevně neopodstatněnou a odmítl ji.
Podle ústavních soudců soudy ve svém verdiktu jasně a srozumitelně rozhodly, že použití CD pro osobní potřebu je v zákoně myšleno pro využití nosičů v rámci rodiny a přátel.

Jste skrytá půjčovna, plaťte

V situaci, kdy v klubu bylo zaregistrováno už několik tisíc lidí, o žádné použití pro osobní potřebu nejde. "Jedná se o činnost vykazující znaky půjčovny," uvedli soudci.

Ústavní soudci uvedli, že je v takovém případě velmi obtížné rozumně a spravedlivě argumentovat ve prospěch zakladatele klubu. Podle soudců není spravedlivá ochrana autorských práv umělců to, že se k jejich dílům díky rozsáhlé databázi CD bez licence a bez náležité odměny dostane zdarma předem neurčený počet lidí.

"Daná činnost vskutku zastřeně vykazuje znaky půjčovny CD, a obchází tak relevantní ustanovení na ochranu autorských práv," rozhodli ústavní soudci.

Půjčovny CD a DVD nyní zažívají v Česku těžké časy. Půjčovny se tak stěhují z klasických kamenných provozoven na internet, kde tyto sužby podle jejich provozovatelů mohou mnohem lépe čelit konkurenci levných DVD i nelegálnímu stahování filmů a hudby. V posledních letech kvůli tomu byly v Česku zavřeny stovky videopůjčoven.

Poptávka po službách klasických videopůjčoven v posledních letech dramaticky klesá, a to zejména kvůli levným DVD v obchodech a trafikách. Tuzemský trh jen předloni zaplavilo nejméně 219 milionů levných filmových DVD a CD. To je zhruba trojnásobek ve srovnání s rokem 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy