O snížení dluhu NWR budou věřitelé hlasovat za měsíc

ČTK ČTK
30. 7. 2014 12:28
Pokud se nepovede dohodnout na podmínkách restrukturalizace společnosti do září, bude černouhelná OKD na prodej.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: NWR

Praha - Věřitelé budou v Londýně 29. srpna hlasovat o kapitálové restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources (NWR). Firmě to umožnil londýnský soud. Držitelé zajištěných a nezajištěných dluhopisů budou hlasovat odděleně.

V rámci restrukturalizace se má dluh společnosti snížit ze 775 milionů eur na 450 milionů eur. Dále NWR například získá kapitál v hodnotě až 185 milionů eur od akcionářů a držitelů dluhopisů.

"Je to pokračování procesu restrukturalizace, všechno běží, jak má," řekl ve středu ředitel vnějších vztahů NWR Petr Jonák. K jejímu uskutečnění potřebuje firma souhlas 75 procent obou skupin věřitelů. Jejich rozhodnutí bude ještě muset soud na začátku září formálně potvrdit.

NWR již 15. července oznámila, že si zajistila souhlas vlastníků 84 procent zajištěných dluhopisů splatných v roce 2018. U nezajištěných dluhopisů splatných v roce 2021 ale firma získala souhlas zatím jen od 65 procent věřitelů. Tato čísla dnes NWR neaktualizovala.

"Věříme ale, že věřitelé budou s návrhem restrukturalizace souhlasit," dodal ale Jonák.

Hrozí prodej OKD

"Firma dostává další čas k přesvědčení věřitelů, že navržený restrukturalizační plán je pro ně výhodný. Šance na schválení plánu dle mého názoru vzrostla," říká analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něj lze rozhodnutí soudu vnímat pro NWR mírně pozitivně, i když se dalo očekávat.

Společnost NWR na začátku července sdělila, že pokud by se s věřiteli na podmínkách kapitálové restrukturalizace nedohodla do září, musela by prodat své dceřiné společnosti, včetně černouhelné OKD. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) poté po setkání s představiteli NWR prohlásil, že pokud by byla OKD v budoucnu na prodej, stát by její odkup zvážil.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR. Tu podle informací Mladé fronty tento měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka redakce: Spoluvlastníkem firmy NWR je Zdeněk Bakala, který vlastní také společnost Economia, vydavatele online deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy