V padlé kampeličce zbylo pět miliard korun ze třinácti

Ekonomika Ekonomika
14. 1. 2014 9:40
Tři čtvrtiny úvěrů dlužníci nesplácejí včas nebo vůbec.
Foto: MSD

Praha - V Metropolitním spořitelním družstvu zbylo pět miliard z celkových třinácti miliard korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Tři miliardy korun má kampelička na obstavených účtech a v cenných papírech, další dvě miliardy pak v řádně splácených úvěrech.

Záložna přitom poskytla celkem 400 úvěrů za deset miliard korun. Celé tři čtvrtiny těchto pohledávek přitom dlužníci nesplácejí včas nebo je nesplácejí vůbec, řekl Hospodářským novinám insolvenční správce Metropolitního spořitelního družstva Ivo Hala.

Většinu problematických transakcí přitom Metropolitní spořitelní družstvo uzavřelo až na jaře loňského roku, kdy se o ně začal zajímat Finančně analytický útvar ministerstva financí. Právě jeho zásah loni v dubnu kvůli převodům peněz do Hongkongu odstartoval pád záložny.

Největší tuzemská záložna je od konce roku v likvidaci a insolvenci. Pět miliard korun, které po ní zbyly, získá Fond pojištění vkladů, který na konci ledna začne vyplácet 12 miliard korun střadatelům. Další věřitelé - členové, kteří složili základní jmění - ale svou miliardu korun nejspíš neuvidí.

Jak bude vypadat celkový účet za kampeličkou, rozhodne především to, kolik se podaří vymoci z osmi miliard dnes nesplácených úvěrů. Část portfolia by přitom insolvenční správce Ivo Hala podle svých slov chtěl prodat některé z finančních institucí. Postupně také začne propouštět 58 zaměstnanců kampeličky.

Po historicky největší zkrachovalé české kampeličce zůstává čtrnáct tisíc klientů, kteří do ní vložili celkem dvanáct miliard korun.

Čtěte více v Hospodářských novinách: Květnová usnesení Vrchního státního zastupitelství v Praze, v nichž je detailně popsáno, jakým způsobem byly z kampeličky vyváděny peníze do zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy