Úřady loni zadržely padělky za šest milionů korun

5. 3. 2014 10:42
Počet zadržených padělků loni klesl o třetinu, jejich nebezpečnost zůstává podle centrální banky nízká.
Sada korunových bankovek od vzniku české měny.
Sada korunových bankovek od vzniku české měny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V České republice bylo loni zadrženo 3130 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o téměř třetinu. Nejčastěji byly padělané české bankovky a mince, meziročně ovšem jejich počet klesl o 1541 na 2045 kusů. Novou statistiku zveřejnila Česká národní banka.

Padělků zahraničních měn bylo loni v ČR zadrženo 1085 kusů, což je meziroční nárůst o 157. Celková hodnota zadržených padělků všech měn loni činila 6,18 milionu korun, tedy o 0,2 milionu méně než předloni.

"České bankovky a mince jsou bezpečné, počet padělků v čase klesá a jejich nebezpečnost zůstává relativně nízká," uvedl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal. Obvykle jsou padělky podle něj vytvořeny pomocí inkoustových nebo laserových tiskáren. "Nebezpečnější bývají padělky zahraničních měn. Pachatelé totiž často používají klasické tiskařské techniky," dodal.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,25 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o více než tři procenta. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 421 miliard korun na 440 miliard. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí.

 

Právě se děje

Další zprávy