Unipetrolu se loni dařilo, vykázal rekordně vysoký zisk 7 miliard korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 1. 2016 8:14
Petrochemický holding Unipetrol se v loňském roce přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy korun z předloňské ztráty 556 milionů korun. Ztrátu společnost vykazovala každoročně od roku 2011. Tržby za loňský rok klesly o 12 procent na 108,9 miliardy korun. Provozní výsledky za loňský rok přitom výrazně ovlivnil srpnový požár etylenové jednotky v Záluží. Firma to oznámila na svých webových stránkách.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Archiv HN - Radim Beznoska

Praha - Petrochemický holding Unipetrol se v loňském roce přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy korun z předloňské ztráty 556 milionů korun. Ztrátu společnost vykazovala každoročně od roku 2011. Tržby za loňský rok klesly o 12 procent na 108,9 miliardy korun. Provozní výsledky za loňský rok přitom výrazně ovlivnil srpnový požár etylenové jednotky v Záluží. Firma to oznámila na svých webových stránkách.

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Společnost odhaduje, že od pojišťovny by mohla získat zpět náklady na opravu škody na majetku 4,1 miliardy korun, ušlý obchodní zisk v loňském roce 2,4 miliardy korun a ostatní provozní náklady vzniklé v souvislosti s požárem přibližně 156 milionů korun.

Etylenová jednotka by měla být uvedena znovu do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využitím kapacity v červenci. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu.

"Za rok 2015 společnost Unipetrol dosáhla mimořádného provozního zisku na úrovni téměř 11 miliard korun. Podařilo se nám využít příznivého makroprostředí, především velmi dobrých rafinérských i petrochemických marží," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Zvýšily se také prodeje rafinérských produktů po dokončení akvizice akciového podílu v České rafinérské, dodal.

V posledních třech měsících roku firma vykázala čistý zisk 182 milionů korun a tržby necelých 23 miliard korun. Výsledky byly ovlivněny právě omezenou výrobní kapacitou litvínovské rafinérie a zejména pak významným poklesem petrochemické výroby a prodejních objemů petrochemických produktů. "Na konci roku firma dosáhla velmi dobré finanční situace, čistá hotovost dosáhla 5,86 miliardy korun," uvedla společnost.

Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Právě Orlen drží v Unipetrolu většinový, 63procentní podíl. Dalších 23,7 procenta akcií vlastní společnost Paulinino Limited, za kterou stojí česko-slovenská finanční skupina J&T. Zbytek drží investiční fondy a další menšinoví akcionáři.

 

Právě se děje

Další zprávy