Uhlobaron Bakala vstoupil na burzu. Hned trhl rekord

hjp
6. 5. 2008 16:00
Rekord pro Prahu: Akcie NWR za 35 miliard

Praha/Londýn - Akcie těžební společnosti New World Resources (NWR) miliardáře Zdeňka Bakaly v úterý vstoupily na londýnskou a pražskou burzu. Obchodování zahájily na ceně 13,25 liber (425,83 Kč) za akcii. To je horní pásmo cenového rozpětí 10,75 až 13,25 liber.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Tržní kapitalizace nyní činí 3,5 miliardy liber. Firmu nepřímo ze zhruba 40 procent vlastní právě Bakala.

Podle tiskové zprávy společnosti má celá nabídka při stanovené ceně hodnotu 1,1 miliardy liber (35,26 miliard korun), což je vůbec nejvyšší nabídka primárních akcií v České republice a nejvyšší nabídka v Londýně od začátku letošního roku.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Exkluzivně: Rozhovor s miliardářem Bakalou z OKD

V rámci primárního úpisu akcií (IPO) bylo prodáno celkem 83 013 344 akcií (31,5 procent kapitálu NWR) z toho bylo 13,5 milionu nově vydávaných akcií.

Investoři v Česku a v Polsku se ucházeli o zhruba 10 procent z nabídky cenných papírů.

První den akcie na burze vystřelily vzhůru

Akcie NWR za sebou mají první den obchodování, který byl dle očekávání úspěšný. Ráno se v Česku vyhouply na cenu 455 korun za kus, když posílily o 6,8 procenta. Mezitím se jejich hodnota ustálila asi na 435 korunách a spolu s celou pražskou nakonec uzavřely na částce 445 korun za kus.

Objem obchodů s akciemi NWR na pražské burze dosáhl 874 milionů korun.

V Londýně po zahájení obchodování akcie NWR posílily z upisovací ceny 13,25 libry až k zhruba 13,75 libry za kus.

Analytici předpovídají NWR další růst

"Transformovali jsme NWR do těžební společnosti světové úrovně, která se nalézá v samém ohnisku průmyslového růstu ve střední Evropě. Síla poptávky, jíž jsme byli v procesu IPO svědky, odráží zájem investorů o oblasti, jimž se věnujeme - tedy rostoucí obchod s vysoce kvalitním uhlím a koksem," řekl Bakala.

Investoři s akciemi NWR zatím mohou obchodovat podmíněně. To znamená, že je s nimi možno okamžitě obchodovat, aniž by bylo nutné čekat na vydání akcií. Standardní obchodování začne v Praze a Varšavě 12. května a v Londýně 9. května.

"Očekáváme, že akcie NWR posílí dnes i v dalších dnech ze své upisovací ceny, díky velkému zájmu o úpis akcií," uvedl analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy