TV Barrandov kupuje mediální magnát Jaromír Soukup

Ekonomika Petr Kučera ČTK Ekonomika, Petr Kučera, ČTK
12. 9. 2012 11:10
Chrenkova společnost Moravia Steel prodělala na projektu přes miliardu korun

Praha - Novým majitelem společnosti Barrandov Televizní studio se stane firma Empresa Media Jaromíra Soukupa. Informuje o tom server Motejlek.com.

Dosavadní majitel - společnost Moravia Steel, kterou kontrolují miliardáři Ján Moder, Tomáš Chrenek, Mária Blašková a Evžen Balko - prodělal na provozování TV Barrandov v letech 2008 až 2001 více než jednu miliardu korun.

Na druhou stranu loňské tržby se vyšplhaly na 335 milionů korun a trend je zřetelně vzestupný, dodává Motejlek.com.

Server připomíná, že Moravia Steel se v minulosti pokoušela prodat televizi skupině PPF nebo Ringier Axel Springer CZ.

Nákup TV Barrandov je dosud největší Soukupovou akvizicí na mediálním trhu. Třiačtyřicetiletý majitel největší tuzemské mediální a komunikační skupiny Médea už dříve koupil časopisy Profit, Týden a Instinkt, vydává také časopisy Popcorn a Top dívky. S vydavatelstvím Mladá fronta Františka Savova pak brzy vyměnil Profit za Sedmičku, z níž udělal bulvární týdeník.

TV Barrandov začala vysílat v lednu 2009. V srpnu dosáhla celodenního průměrného podílu na sledovanosti 5,1 procenta.

Pomocník politiků

Jaromír Soukup je znám jako úspěšný podnikatel s přesahem do politiky. Je majitelem mediální agentury Médea Group, která často pracuje i pro politické strany. 

V politice se začala Médea a její majitel Jaromír Soukup výrazně angažovat před volbami v roce 2006, kdy podporu jeho agentury získala Strana zelených. Soukup, který podle médií dlouhá léta spolupracoval s tehdejším šéfem strany Martinem Bursíkem, pomáhal zeleným s financováním kampaně, když jim odložil splatnost faktur za poskytnuté služby.

V dubnu 2007 se stal náměstkem ministryně školství za zelené Dany Kuchtové, na starosti měl veřejné zakázky, vnější vztahy a komunikaci. Koncem léta 2007 mu Kuchtová svěřila i oblast evropských fondů, kvůli které byla kritizována a nakonec také odstoupila. S Kuchtovou odešel v září 2007 z ministerstva i Soukup.

Během působení na ministerstvu se Soukup také rozkmotřil s Bursíkem. V tisku se objevily informace o tom, že důvodem sporu bylo, že Soukup chtěl ovlivňovat rozhodování o veřejných zakázkách. V roce 2010 Soukup řekl, že se s expředsedou zelených rozešel už před svým odchodem z pozice náměstka z jiného důvodu - strana mu prý ještě dlužila za kampaň a současně si novou objednávala u konkurence, "což se nedělá".

Připomeňte si, jak TV Barrandov začala vysílat:

Kolem politiky se ale Soukup nepřestal angažovat ani po rozchodu s Bursíkem, mimo jiné podporoval Bursíkovy vnitrostranické oponenty; například Olgu Zubovou, která se v březnu 2009 podílela na předčasném konci Topolánkovy vlády. Soukup poté financoval její Demokratickou stranu zelených (byl dokonce místopředsedou strany) ve volbách do Evropského parlamentu i před nakonec zrušenými předčasnými volbami do Sněmovny v roce 2009.

Před volbami v roce 2010 agentura Médea mimo jiné spolupracovala s ČSSD a zajišťovala nákup inzertního prostoru pro Věci veřejné (VV). Agentura Médea také radila manželce tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Petře, jak komunikovat s médii.

Někdejší premiér úřednické vlády Jan Fischer letos oznámil, že Soukup s ním bude zdarma spolupracovat na jeho kampani před volbou prezidenta. "Bude pomáhat jako Soukup, nikoliv jako Médea," zdůraznil Fischer.   

 

Právě se děje

Další zprávy