Stát investuje v bankách desítky miliard, vydělal 45 milionů

ČTK ČTK
27. 3. 2014 20:33
Ministr financí Andrej Babiš hodlá na investicích státních peněz letos vydělat celkem 150 milionů korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Desítky miliard, které měl stát dosud uložené u České národní banky (ČNB), investovalo ministerstvo financí do komerčních bank v tuzemsku.

"Česká republika na tom do 17. března vydělala 45 milionů korun," řekl v rozhovoru pro Českou televizi ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Peníze stát podle něj investoval třeba u České spořitelny či Komerční banky, celkem jde prý o deset patnáct bank se sídlem v tuzemsku.

"A dostali jsme za to 0,27 až 0,35 per annum (ročně)," řekl Babiš. Úročení státních peněz u ČNB přitom bývá okolo 0,04 procenta.

Ministr uvedl, že v centrální bance se peníze "válely jen tak". Odmítl obavy, že jejich investování u komerčních bank přináší na rozdíl od úložky u ČNB riziko. České banky jsou podle něj "nejlepší v Evropě" a jsou "narvané penězi". "A navíc, samozřejmě, je to ještě garantované jako dluhopisy," dodal.

Nešlo podle něj o jeho nápad, vzešel prý od zaměstnanců ministerstva, na které naléhal, aby optimalizovali využívání státních financí.

O tom, že ministr financí Andrej Babiš investoval několik desítek státních miliard na peněžním trhu, informoval deník E15. Babiš podle něj hodlá na investicích státních peněz letos vydělat celkem 150 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy