Startujeme, mobily nevypínejte. Pravidla létání se mění

ČTK ČTK
9. 12. 2013 17:27
Na palubách letadel bude v Evropě již brzy možné mít zapnutý telefon či tablet
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Na palubách letadel bude v Evropě brzy možné mít telefon či tablet zapnutý v režimu bez připojení na síť, známém jako "letadlo", po celou dobu letu včetně startu a přistání.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví EASA v tomto smyslu aktualizovala své pokyny, které budou moci letecké společnosti bezprostředně začít uplatňovat. Dosud musely být chytré telefony, tablety či elektronické čtečky knih při pojíždění po letišti, vzletu a přistání zcela vypnuty.

Rozhodnutí je prvním krokem v uvolňování pravidel pro používání elektroniky v letadlech. V příštím roce Evropská unie předpokládá možnou změnu pokynů pro telefonování či používání datových spojení za letu, uvedl dnes eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

"Dále bychom se chtěli zaměřit na otázku připojení k síti během letu. Ověřování si vyžádá určitou dobu a musí být potvrzeno důkazy," vysvětlil Kallas. EASA proto požádala o urychlené posouzení bezpečného použití vysílacích zařízení na palubě tak, aby rozhodnutí mohlo padnout v nejbližších měsících.

V Česku do tří měsíců

V USA tamní Federální úřad pro letectví (FAA) zmírnil pravidla pro používání elektroniky na palubách letadel už v listopadu. Nyní také ve Washingtonu zvažují, zda bude cestujícím povoleno při letu používat mobilní telefony a tablety pro telefonování, posílání textových zpráv či datová připojení.

Na základě aktualizovaného seznamu EASA mohou nyní letecké společnosti aktualizovat své vnitřní předpisy. Unie očekává, že to také mnohé z nich v příštích týdnech udělají, lidé by podle ní měli být o případných změnách informováni přinejmenším v rámci předletové bezpečnostní instruktáže.

V Česku budou moci mít cestující zapnutý mobil v režimu letadlo během startu a přistání nejdříve za několik měsíců. "Uvolnění pravidel bychom mohli uvést do praxe na našich letech během dvou až tří měsíců, poté, co změny budou zapracovány do provozní příručky společnosti a schváleny Úřadem pro civilní letectví," uvedla mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková.

Podobně dlouho bude podle mluvčího Daniela Šabíka trvat proces i v Českých aeroliniích.

Letečtí přepravci v současné době obvykle nedovolují zapínat telefon nebo používat Wi-Fi od okamžiku, kdy se dveře letadla zavřou, až do chvíle, kdy se po přistání znovu otevřou. Připojení k síti je dnes možné pouze ve speciálně vybavených letadlech, která jsou schopna připojení zprostředkovat.

V těchto případech nejsou cestující připojeni k pozemní síti, ale k bezpečnému palubnímu systému. V současné době je takto ale vybaveno jen málo letadel, dá se však očekávat, že v nadcházejících letech jejich počet poroste.

 

Právě se děje

Další zprávy