Sporný poplatek: Lidé chtějí od bank už půl miliardy

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
1. 3. 2013 13:33
Pokud se připojí další tisíce lidí, budou banky bojovat o částku v řádech miliard korun
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Banky v Česku momentálně bojují už o více než půl miliardy korun, kterou po nich chtějí zpět jejich klienti s úvěrem.

Společné iniciativě webů Poplatkyzpět.cz, Jdeto.de a Bankovnípoplatky.com v současné chvíli udělilo svoji plnou moc k zastupování již 41 367 lidí. Součet jejich požadavků přesahuje právě zmíněnou půl miliardu korun.

Konkurenční iniciativa na webu Nekalé-praktiky.cz eviduje dalších zhruba dva tisíce žádostí o vrácení poplatků. Na začátku týdne přitom oznámila, že první již postoupila k soudu.

Pokud se připojí další desítky tisíc lidí, budou banky bojovat o částku v řádech miliard korun. Jen hypoték mají lidé v Česku podle statistiky ministerstva pro místní rozvoj ke konci loňského roku téměř 650 tisíc, sporný poplatek je přitom účtován také u spotřebitelských úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření.

V zájmu banky, ne klienta

Na začátku všeho stálo rozhodnutí německého spolkového soudu z června 2011, o němž v Česku jako první informoval online deník Aktuálně.cz.

Podle soudu je vedení speciálního "úvěrového účtu" výhradně v zájmu banky, která jej používá pro technicko-organizační záležitosti související se zaúčtováním jednotlivých splátek. Na rozdíl od banky přitom klient (dlužník) takový speciální účet nepotřebuje a tato služba mu ani nic nepřináší, proto by za ni podle soudu neměl platit zvláštní poplatek. Případné náklady související se správou úvěru by měla banka započítat do samotné výše splátek, tedy do úrokové sazby.

Naopak oprávněný je podle soudu případný poplatek za roční potvrzení o zaplacených splátkách, pokud jej klient vyžaduje, typicky pro uplatnění daňových úlev u finančního úřadu.

Rozhodnutí německého soudu se přímo týkalo pouze bank působících v Německu a bylo vydáno především na základě německého občanského zákoníku, respektive základních principů tamní právní úpravy. Obdobná pravidla, vycházející z unijní směrnice 93/13/EHS o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách, nicméně platí také v České republice a jsou součástí tuzemského občanského zákoníku.

Tuzemské banky ale až na výjimky stále trvají na tom, že účtování poplatku je v souladu se zákonem a také s podmínkami, které klienti při podpisu úvěrové smlouvy akceptovali, a také se podle toho dále chovají.

Většina bank v České republice požaduje od běžných spotřebitelů za "vedení úvěrového účtu" či "správu úvěru" obvykle 50 až 100 korun v případě spotřebitelských úvěrů a 150 korun v případě hypoték. Nové banky přitom tyto poplatky obvykle nezavedly. Některé z dosavadních bank poplatek po nátlaku v posledních týdnech zrušily, ovšem jen pro nové klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy