Spořitelna loni vydělala o 6 % méně. 15,5 miliardy

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 2. 2014 8:44
Představenstvo plánuje navrhnout na valné hromadě výplatu dividendy 60 korun na akcii.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - České spořitelně (ČS) loni klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 6,2 procenta na 15,59 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o čtyři procenta na 24,29 miliardy korun.

Zisk rakouské skupiny Erste Bank, matky spořitelny, se loni hlavně kvůli jednorázovým odpisům a vyšším daním propadl na zhruba 1,7 miliardy korun.

Představenstvo plánuje navrhnout na dubnové valné hromadě výplatu dividendy 60 korun na akcii. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes zveřejnila banka.

Výsledky jsou ovlivněny zejména snížením čistého úrokového výnosu, zvýšením zisků z obchodních operací, snížením výnosů z finančních aktiv a pokračujícím poklesem provozních nákladů hlavně v první polovině loňského roku.

V loňském roce zaznamenala společnost u velkých firemních klientů téměř třináctiprocentní růst financování jejich investičních, provozních a obchodních cílů.

"Pokračoval stále rostoucí zájem domácností o hypotéky a poskytli jsme o 30 procent více nových spotřebitelských úvěrů. Dobrou finanční kondici ekonomiky potvrdil také pokles nesplácených úvěrů a zlepšující se kvalita našeho úvěrového portfolia," uvedl Kysilka, který pro letošní rok očekává růst tuzemské ekonomiky o dvě procenta.

Více poplatků z cenných papírů

Čisté příjmy z poplatků a provizí firmě meziročně klesly o čtyři procenta na 11,29 miliardy korun. Pokles je ovlivněn ekonomickou situací, a také tím, že klienti častěji využívají internetové bankovnictví a zvýhodněné programy a produkty.

"Pozitivní vývoj zaznamenaly především příjmy z poplatků a provizí z úvěrů a z operací s cennými papíry díky jejich rostoucímu počtu. Snížily se příjmy z poplatků z platebních transakcí," uvedla banka.

Pokračující pokles úrokových sazeb se projevil ve snížení čistého úrokového výnosu o 5,9 procenta na 27,91 miliardy korun.

Bilanční suma vzrostla o 5,2 procenta na 968,72 miliardy korun. "Meziročně došlo ke změně struktury aktiv, zvýšil se objem poskytnutých úvěrů, realizovatelných finančních aktiv a vkladů u České národní banky. Snížil se objem finančních aktiv držených do splatnosti a aktiv určených k obchodování," uvedla ČS.

Na pasivní straně bilance se zvýšily závazky ke klientům a k bankám a objem vlastního kapitálu. Snížil se především objem vlastních emitovaných cenných papírů.

Výsledky matky

Výsledky zveřejnila také rakouská mateřská finanční skupina České spořitelny. Erste Group Bank loni meziročně klesl čistý zisk na 61 milionů eur (1,668 miliardy Kč) ze 483,5 milionu eur (13,223 miliardy korun). Provozní výnos klesl o 3,7 procenta na 6,96 miliardy eur (190,3 miliardy Kč).

Výrazný pokles čistého zisku byl způsoben vyššími negativními jednorázovými efekty - především odpisy firemní hodnoty, bankovní daň a daně z finančních transakcí, prodej Erste Bank Ukrajina - ale i daňovými efekty v souvislosti s aktivací odložených daňových závazků, které vedly ke zvýšení daňové sazby, uvedla banka.

Představenstvo navrhne valné hromadě vyplacení dividendy 0,2 eura na akcii za rok 2013 a vyplacení poměrné dividendy z podílového kapitálu. O rok dřív byla navrhovaná dividenda 0,4 eura na akcii.

"Střední a východní Evropa se v roce 2013 vyvíjela z ekonomického hlediska lépe, než mnozí skeptici od tohoto regionu očekávali. Tato skutečnost měla pozitivní dopad na vývoj rizikových nákladů Erste Group (především v Rumunsku), nevedla ovšem k citelnému oživení poptávky," komentoval výsledky předseda představenstva Erste Group Bank Andreas Treichl.

 

Právě se děje

Další zprávy