Soud: Úřad zdržuje verdikt o Drábkových systémech

Tomáš Fránek
11. 2. 2013 16:50
Ani po 10 měsících antimonopolní úřad nerozhodl o stížnostech na postup exministra Drábka
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Do šetření kontroverzního projektu exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který se týká nového a často nefungujícího systému na výplatu sociálních dávek, razantně zasáhl soud.

Krajský soud v Brně totiž na základě žaloby společnosti Student Agency podnikatele Radima Jančury nařídil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bez odkladů  rozhodnout o tom, zda byl postup exministra Drábka i jeho bývalého náměstka Vladimíra Šišky v souladu se zákonem.

Antimonopolní úřad přitom způsob výběru firem, které miliardovou zakázku získaly bez veřejné soutěže, prošetřuje už deset měsíců. A zatím jediným konkrétním výsledkem byla pokuta ministerstvu vnitra, které ztratilo dokumenty důležité pro posouzení postupu ministerstva práce a sociálních věcí.

Budeme to respektovat

Krajský soud v Brně nyní na základě žaloby Student Agency potvrdil, že antimonopolní úřad byl nečinný a nepostupoval při šetření zakázky bez zbytečných průtahů. Mezi zásadními nedostatky v postupu úřadu byla označena nedůvodná tříměsíční prodleva, která sama o sobě přesahovala zákonem stanovenou lhůtu pro rozhodnutí.

Soud proto úřadu nyní nařídil, aby vydal rozhodnutí do patnácti dnů od doručení verdiktu. „Rozsudek Krajského soudu v Brně budeme respektovat, nicméně zvážíme podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Na způsob, jakým ministerstvo práce a sociálních věcí vybudovalo nový systém výplaty sociálních dávek, si stěžovala kromě Student Agency také společnost OKsystem a politická strana KDU-ČSL.

V souvislosti se šetřením antimonopolního úřadu byl také z podplácení obviněn exnáměstek Šiška. Ten měl slibovat zakázku právě společnosti OKsystem za to, že svůj podnět k antimonopolnímu úřadu stáhne.

Antimonopolní úřad už přitom má pro své rozhodnutí k dispozici důležité posudky. Autorům posudků položil antimonopolní úřad klíčovou otázku: zda Drábek se Šiškou mohli systém vybudovat na základě rámcové smlouvy uzavřené v prosinci 2008 mezi ministerstvem vnitra a společností Fujitsu Siemens Technology Solutions - a také to, co je vlastně obsahem dodatků, které ministerstvo uzavřelo a dlouho tajilo.

Posudek proti posudku

Z posudku soudního znalce Toniho Kolucha vyplývá, že ministerstvo práce a sociálních věcí výrazně překročilo mantinely, které dávala rámcová smlouva z roku 2008, uzavřená tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem ohledně užívání produktů společnosti Microsoft ve státní správě.

Soudní znalec v posudku také uvedl, že prováděcí smlouva sice počítá s náklady na služby ve výši 330 milionů na tři roky, propočty ale ukazují výrazně jiné číslo. Celkové náklady by se podle Kolucha měly vyšplhat až k částce 1,39 miliardy korun.

Naopak znalec Vladimír Smejkal tvrdí, že vše bylo v pořádku.

 

 

Právě se děje

Další zprávy