Seznam získal 909 milionů, Nova má dluh 11,7 miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 5. 2011 7:20
Provozní zisk české internetové jedničky zvedly zejména příjmy z reklamy Sklik
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Internetovému portálu Seznam.cz loni vzrostl provozní zisk o 30 procent na 909 milionů korun a obrat se zvýšil o 18 procent na 2,24 miliardy korun. Hospodářským novinám to řekl výkonný ředitel firmy Pavel Zima.

Výsledky jsou neauditované, může tak dojít ještě k drobným korekcím. Čistý zisk firma zatím nezveřejnila.

List ale zmiňuje, že v letech 2008 a 2009 se zisk před zdaněním lišil od provozního jen o několik milionů.

Sklik versus AdWords

Růst tržeb i zisku táhla podle Seznamu především jeho reklamní služba Sklik. "Tržby ze Skliku rostly meziročně o 60 procent díky lepším algoritmům, které lépe cílí inzeráty," uvedl Zima.

Hlavním konkurentem Seznamu v oblasti kontextové digitální reklamy je Google a jeho AdWords (v Česku ho autorizovaně zastupuje tuzemská internetová dvojka Centrum Holdings, mj. i vydavatel Aktuálně.cz - pozn.red).

HN odhadly, že tržby Googlu z tohoto typu reklamy v ČR jsou 1,2 miliardy korun, zatímco Seznam uvádí miliardu.

Česko je jednou z mála zemí, kde Google nemá dominantní pozici nejpoužívanějšího internetového vyhledávače. Náskok Seznamu se však postupně snižuje a podle některých statistik se už podíl obou vyhledávačů na přelomu roku vyrovnal.

Dluh Novy zvedly změny kurzu

S jinou zprávou o hospodaření na mediálním trhu přišly noviny E15. Podle nich se televizi Nova sice vloni podařilo v dolarovém vyjádření snížit rozsáhlé zadlužení o deset milionů na 624,8 milionu dolarů, v korunovém vyjádření se kvůli kurzovým pohybům naopak dluh mírně zvýšil, a to z 11,66 miliardy na 11,7 miliardy korun.

List s odvoláním na interní dokumenty uvedl, že televize zatím nesáhla na úvěrovou linku 300 milionů korun od Factoringu České spořitelny, kterou má k dispozici do 30. června.

Provozní zisk Novy se před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací v posledních letech pohybuje okolo 2,3 až 2,4 miliardy korun ročně.

K největším věřitelům Novy patří spřízněná společnost CME Investment, která vlastní 0,004 procenta CET 21. Té na konci loňského roku televize dlužila zhruba 6,9 miliardy korun. Splatnost dluhu byla prodloužena z května 2015 na březen 2018, úroky se zvýšily o čtvrt procenta na 9,25 procenta, uvádí list.

Kolotoč úvěrů kolem Novy se roztočil zejména loni v říjnu, kdy televize získala přístup k prostředkům o objemu 5,5 miliardy korun, uvádí deník. Nova tehdy podepsala smlouvu s konsorciem bank BNP Paribas, JP Morgan, Citigroup Global Markets, ING Bank a Česká spořitelna o poskytnutí revolvingového úvěru na pět let ve výši 1,5 miliardy korun. Prakticky v týž moment vydala i obligace v objemu 170 milionů eur. Ty se podle zdrojů ze CME podařilo umístit zejména na evropských trzích. Dluhopisy jsou splatné do roku 2017.

Po odečtení nutných nákladů získala CET 21 z této transakce čisté 4,02 miliardy korun, vyplývá z dokumentů. Část prostředků z dluhopisů, 115 milionů eur, použila na splacení předchozího úvěru ČS, UniCredit Bank a BNP Paribas z prosince 2009 ve výši 2,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy