Seznam 26 solárních rychlíků. Já to nejsem, říká Dvořák

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
6. 3. 2013 6:50
Deník Insider přinesl seznam společností, které získaly licenci rekordně rychle
Šéf Českého aeroholdingu Dvořák (na snímku v popředí)
Šéf Českého aeroholdingu Dvořák (na snímku v popředí) | Foto: Jan Langer

Praha - Energetický regulační úřad má seznam 26 firem, které získaly licenci na solární elektrárnu v poslední den roku 2010, v době vrcholícího solárního boomu. Dokument otisknul deník Insider ve svém úterním vydání.

Mezi firmami je i RenoEnergie, jejíž majoritním vlastníkem je šéf Českého aeroholdingu Miroslav Dvořák. Ten ale údaje ERÚ zpochybil a popřel, že by patřil mezi solární "rychlíky". V úterý večer předal redakci Aktuálně.cz doklady svědčící o tom, že data ERÚ jsou chybná.

ERÚ poskytl deníku Insider seznam fotovoltaických firem, jež uspěly v samém finiši solárního boomu na Silvestra roku 2010. Byl to poslední den, kdy mohli solární investoři dosáhnout na vysoké výkupní ceny, pokud získali licenci na provoz své elektrárny.

Jde o omyl, tvrdí Dvořák

Podle údajů ERÚ se dvěma společnostem se podařil husarský kousek. ERÚ jim udělil licenci 31. prosince 2010, ačkoliv o ni požádali pouhý den předtím.

Jedním z úspěšných investorů byla podle ERÚ právě RenoEnergie. Miroslav Dvořák, majoritní vlastník, byl tehdy v čele představenstva státní letecké společnosti ČSA a také Letiště Praha.

Podle Dvořáka jde ale o omyl.

"Obě naše elektrárny mají licenci z roku 2009," tvrdí. Podle dokladu, který redakci poslal, obě solární elektrárny RenoEnergie, tedy zdroje v Troskotovicích a Hodonicích na Znojemsku, zahájily provoz už v roce 2009 a ERÚ licenci všech zdrojů této firmy, tedy jak obou solárních, tak malých vodních elektráren, potvrdil v rozhodnutí ze září 2010.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková nebyla schopna v úterý večer rozpor vysvětlit. "Pošlete nám dotaz v pracovní době, prověříme to," řekla.

 

Právě se děje

Další zprávy