Šéf ČTÚ o krachu aukce: Do měsíce, dvou vyhlásíme novou

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
8. 3. 2013 13:35
Příchod čtvrtého mobilního operátora se opozdí, pokud přijde vůbec
Na příchod skutečné konkurence (zlevnění mobilního volání) si ještě počkáme.
Na příchod skutečné konkurence (zlevnění mobilního volání) si ještě počkáme. | Foto: Thinkstock

Praha - Nečekaným verdiktem s překvapujícím vysvětlením prozatím skončil pokus Českého telekomunikačního úřadu přivést na trh čtvrtého mobilního operátora a s ním (konečně) skutečnou konkurenci.

ČTÚ zrušil dosavadní aukci kmitočtů LTE. Právě z ní měl jako čtvrtý mobilní operátor vzejít PPF Mobile ze skupiny Petra Kellnera, s nímž se o dražené kmitočty ucházela už jen současná silná trojka, tedy T-Mobile, Vodafone a Telefónica ČR.

Od příchodu čtvrtého operátora experti očekávají rozbití oligopolu, tedy nadvlády silné trojky na trhu s mobilním voláním a internetem, na němž se v porovnání s Evropou v Česku drží ceny vysoko.

Šéf telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák v rozhovoru pro Aktuálně.cz připouští, že podmínky příští, obnovené aukce, je třeba nastavit jinak. Slibuje, že novou aukci vypíše do měsíce až dvou, což ale experti z oboru považují za nesplnitelné a spíše očekávají termín po letních prázdninách.

V současné zrušené aukci se ceny vyšplhaly tak vysoko (z vyvolávacích 7,4 nad 20 miliard korun), že reálně hrozilo, že za těchto podmínek nikdo nebude schopen v dohledné době rozjet další mobilní síť. Stát by sice vydělal, ale koncoví zákazníci by na to doplatili, říká Dvořák.

Aktuálně.cz: Proč hodnotíte sumu, na kterou se nabídka účastníků aukce vyšplhala, jako nereálně vysokou?

Dvořák: Podle nám dostupných informací a analýz, které máme k dispozici, jsme odhadovali reálnou výši nabídek někde v rozmezí 10 až 15 miliard korun. Ale tato suma byla vysoce překročena a podle nás se ocitla v nereálně vysokém pásmu.

A.cz: Nesignalizuje to, že se část účastníků aukce - mluví se hlavně o třech stávajících operátorech - domluvila na koordinovaném postupu, jehož cílem bylo za každou cenu zabránit příchodu nového hráče na trh?

Dvořák: To si nemyslím, podle mne to žádný kalkul nebyl, prostě se tu sešli tři silní stávající hráči trhu s dalším velmi vážným zájemcem o vstup do tohoto oboru. Zájem všech čtyř o vydražení kmitočtů byl tak velký, že to původně nikdo nečekal.

A.cz: Jak a kdy se účastníci o zastavení aukce dozvěděli? Nemáte signály, že přinejmenším někteří z nich vaše rozhodnutí napadnou?

Dvořák: O usnesení ČTÚ jsme je informovali dnes ráno e-mailem. Není samozřejmě možné s nimi tento krok nějak předjednávat, na reakce je zatím brzy. Ale rozhodnutí o ukončení aukce je i v jejich zájmu, očekávám, že to takto pochopí. Tedy pokud jim nejde jen o prestiž a nesnaží se kmitočty získat za jakoukoliv cenu.

A.cz: Jak budete nyní dál postupovat, kdy se obnoví boj o volné kmitočty? A jak chcete zabránit tomu, aby se situace opakovala?

Dvořák: Musíme připravit podmínky nové aukce, ale parametry musíme vylepšit. Musíme do podmínek zakomponovat mechanismus, který udrží výsledek aukce v ekonomicky rozumné hladině. To znamená, že bude třeba nějak ošetřit maximální výši nabídek. Musíme zvolit mechanismus, který umožní rychlou konvergenci reálného výsledku.

A.cz: Jak dlouho příprava nové aukce potrvá?

Dvořák: Je to otázka zhruba měsíce, dvou měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy