Rychlejší mobilní síť nabere zpoždění, kvůli zákonu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
6. 6. 2011 12:36
Aukce kmitočtů uvolněných analogovým vysíláním nabere půl roku zpoždění
Přechodem na digitální vysílání se uvolní kmitočty, které chce ČTÚ vydražit. Ilustrační foto
Přechodem na digitální vysílání se uvolní kmitočty, které chce ČTÚ vydražit. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ještě rychlejší mobilní síť než je současná síť 3G se v Česku nejméně o půl roku opozdí. Informovala o tom ČTK s odvoláním na předsedu Českého telekomunikačníh úřadu Pavla Dvořáka.

Úřad totiž nemůže vypsat aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě čtvrté generace, dokud nebude schválena novela telekomunikačního zákona, která aukci umožňuje.

ČTÚ musí podle usnesení vlády zahájit výběrové řízení na kmitočty z tzv. digitální dividendy do tří měsíců od nabytí účinnosti novely. Ta měla být původně účinná v polovině letošního roku, nyní se počítá s účinností od ledna 2012. "Lze tedy předpokládat, že k udělení příslušných přídělů dojde v roce 2012," řekl Dvořák ČTK.

Rychlost může být až sedminásobně vyšší

Úřad plánuje v aukci nabídnout uvolněné kmitočty po přechodu z analogového na digitální vysílání v pásmu 800 MHz, tzv. digitální dividendu, a dále frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz.

Kmitočty přidělené na 15 let umožní stávajícím operátorům, případně novému hráči na trhu, vybudování mobilních datových sítí LTE s rychlostí přenosů až 150 Mbit/s, nyní je maximální teoreticky dosažitelná rychlost sítí 3G okolo 20 Mbit/s.

Mobilní operátoři s přechodem na síť čtvrté generace počítají a při pokrývání republiky signálem 3G používají vysílače, které bude možné použít i pro LTE.

 

Právě se děje

Další zprávy