Rusové nakonec Zuno Bank nepřevezmou, od ostře sledované smlouvy odstoupili

Olga Skalková Olga Skalková
Aktualizováno 1. 3. 2016 21:35
Ruská bankovní skupina Alfa odstoupila od nákupu Zuno Bank. Prodej Zuna, které působí v Česku a na Slovensku, byl přitom loni jednou z nejvíce sledovaných událostí v bankovním sektoru v Česku. Raiffeisen Bank International, majitel Zuna, zvažuje integraci Zuna do jiných subjektů v rámci skupiny.
Zuno Bank.
Zuno Bank. | Foto: Zuno Bank

Praha - Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) oznámila, že k prodeji její Zuno Bank nakonec nedojde. Podle tiskové zprávy totiž ruský investor, bankovní skupina Alfa, s nímž byla loni dohoda o převzetí Zuna uzavřena, od dohody odstoupil. Prodej Zuna, které působí v Česku a na Slovensku, byl přitom loni jednou z nejvíce sledovaných událostí v bankovním sektoru v Česku.

Důvod odstoupení společnosti ABHH od koupě nesouvisí s bankou Zuno, informovala RBI v oficiální tiskové zprávě.

Vlastnická společnost banky nyní zkoumá další kroky, například možnost prodeje Zuno banky jako celku, její integrace do jiných subjektů v rámci skupiny nebo její částečný prodej.

Rakouský majitel upřesnil, že Zuno měla koncem roku 2015 asi 200 zaměstnanců a celkem 255 tisíc klientů v České republice a na Slovensku. Banka spravuje celkové vklady ve výši kolem 775 milionů eur, úvěrové portfolio dosahuje 75 milionů eur. Společnost se svého internetového projektu Zuno chtěla zbavit zhruba pět let po jeho startu. Zuno bylo i po té době ztrátové a navíc se nepodařilo více rozjet úvěrování. Zůstalo tak především bankou, u níž si lidé ukládají peníze, což ale v době rekordně nízkých úrokových sazeb na finančním trhu její ztráty prohlubuje.

Banka v úterý informovala, že pro klienty se v tento okamžik nic nemění a nadále budou moci využívat produkty a služby, na které byli zvyklí. Samotný převod klientských produktů se uskuteční v následujících měsících.

 "Odstoupení ABHH od prodeje nebude mít žádný dopad na klienty v České republice a na Slovensku a jejich vklady zůstávají chráněné podle rakouského zákona o ochraně vkladů. Zuno zůstává samostatná plně regulovaná banka se sídlem ve Vídni," uvedl mluvčí Zuno Vladimír Michna.

 

Právě se děje

Další zprávy