Restaurace, které nejvíc šidily. Máme nový seznam pokut

Petr Kučera Petr Kučera
11. 3. 2013 12:01
Česká obchodní inspekce vloni našla nedostatky ve čtvrtině kontrolovaných podniků
Pražská restaurace U Patrona.
Pražská restaurace U Patrona. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Devatenáct podniků v oblasti veřejného stravování vloni porušilo zákon o ochraně spotřebitele tak výrazně, že jim Česká obchodní inspekce udělila pokutu dosahující alespoň 20 tisíc korun.

Online deník Aktuálně.cz získal seznam pokutovaných podnikatelů poté, co o něj inspekci požádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Seznam obsahuje jen pokuty, které v roce 2012 nabyly právní moci.

Nejvyšší pokuty dosáhly - ve dvou případech - jen 100 tisíc korun, inspekce přitom může udělit sankce až do výše pěti milionů korun.

V oblasti veřejného stravování vloni ČOI uskutečnila 4279 kontrol, porušení zákona zjistila v 1140 případech. Vysoký podíl nedostatků - 26 procent - je podle mluvčí inspekce Miloslavy Fléglové způsoben tím, že se kontroloři zaměřují na „podezřelé" podniky, často na základě opakovaných upozornění zákazníků nebo předchozích vlastních zjištění.

Společnost Viaducto, provozující restauraci U Patrona, dostala stotisícovou pokutu jednak kvůli přiúčtování položky „service charge" bez předchozího upozornění, jednak kvůli nesprávné míře objednaných nápojů.

Výrazná odchylka v míře nápojů způsobila stotisícovou pokutu i v případě restaurace Krumlovský mlýn v Českém Krumlově.

Pokutu ve výši 50 tisíc korun dostaly společnosti Mistic-Café (provozovna Mystic Café, Radnické schody, Praha 1), AZ Catering services (Restaurace u Salzmannů, Pražská, Plzeň), LS Royal Mariánské Lázně (Hotel Royal Mariánské Lázně) a Varka group (Hotel Sirius, Zahradní, Karlovy Vary).


Nešlo o výjimku, potvrdil test

Online deník Aktuálně.cz letos v březnu otestoval dva z nejvíce pokutovaných pražských podniků. A potvrdilo se, že porušení zákona v loňském roce nebylo ojedinělou chybou.

Jak v restauraci U Patrona, tak v Mystic Café měli zákazníci platit automatickou přirážku za obsluhu, o níž nebyli předem informováni.

V prvním případě byla 10% přirážka nenápadně ukryta uprostřed účtu. Ve druhém dokonce obsluha tvrdila anglicky mluvícím redaktorům, že se jedná o daň.

Podívejte se, jak dopadli redaktoři v roli zahraničních turistů:

K podobnému zjištění dospěli při opakované návštěvě i kontroloři ČOI. Další pokuta pro společnost Mistic-Café, tentokrát už ve výši 100 tisíc korun, však nabyla právní moci až v letošním roce, takže nemůže být vykázána v tabulce za rok 2012.

Navzdory opakované vysoké pokutě přesahující 100 tisíc korun se do žebříčku za rok 2012 nedostal ani Jiří Vavřač, provozovatel pražských restaurací Caupona v Michalské ulici a V Lázních v Lázeňské ulici. Kvůli zdržení způsobenému odvoláním může být tato sankce zařazena až do statistiky za rok 2013.

Nejvyšší pokuty pro čerpací stanice

Online deník Aktuálně.cz zveřejnil také přehled nejvyšších pokut napříč obory. Vyplývá z něj, že maximální možnou sankci - pět milionů korun - vloni udělila Česká obchodní inspekce dvěma společnostem: čerpací stanici Oil Group a realitní kanceláři Prolux Consulting.

Hodnoty alespoň čtvrt milionu korun vloni dosáhlo 28 pokut, milionovou hranici jich překonalo jen šest.

Česká obchodní inspekce vloni udělila celkem 13 tisíc pravomocných pokut v rekordní souhrnné výši 80,8 milionu korun. Zatímco počet pokut klesá, jejich průměrná hodnota roste.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady!

 

Právě se děje

Další zprávy