Půlku českých firem vlastní cizinci. Nejvíc Nizozemci

Petr Kučera Petr Kučera
16. 3. 2010 13:19
Největšími zahraničními vlastníky jsou Nizozemci, Němci a Rakušané, aktivní jsou i Rusové
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Největšími zahraničními vlastníky podle hodnoty podílu v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané. Co do počtu firem dominují Rusové, s odstupem následují Němci a Ukrajinci. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA)

"Tuzemské subjekty ovládají téměř 57% podíl na registrovaném kapitálu českých firem, který koncem loňského roku dosáhl 2,078 bilionu korun," říká analytička společnosti ČEKIA Petra Štěpánová. "Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře", vysvětluje.

Objem zahraničního kapitálu za poslední tři roky vzrostl téměř o 200 miliard korun, zatímco objem českého se zvýšil o necelých 150 miliard korun. 

Nizozemci? Často spíše optimalizovaní Češi

Kromě českých subjektů vlastní největší část z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách Nizozemci. Patří jim přes 25 procent, tedy více než 230 miliard korun.

České firmy jsou často registrovány v Nizozemsku kvůli daňové optimalizaci. Štěpánová připomíná, že nizozemský kapitál je přítomen jen u relativně malého počtu firem, protože tuto možnost využívají hlavně velké podniky.

Následují Němci s dvanácti procenty (110 miliard korun) a Rakušané s deseti procenty (89,5 miliard korun).

Malé firmy často patří Rusům

Odlišné pořadí nabízí žebříček podle počtu firem, v nichž je zastoupen zahraniční kapitál (bez ohledu na jeho hodnotu). Češi vlastní tři čtvrtiny firem, následují Rusové a s odstupem Němci, Ukrajinci, Slováci a Rakušané.

"Hlavně pro maloobchod a drobné služby jsou charakteristické nízké bariéry vstupu do podnikání," dodává Štěpánová.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl
Poslanci chtějí konec tajných akciovek. Kvůli korupci
Tisíce firemních webů porušují zákon, nejsou kompletní
 

Právě se děje

Další zprávy