Prodej tabletů vzrostl na rekordní úroveň, ceny klesají

ČTK ČTK
1. 2. 2013 10:52
Jedničkou na trhu s tablety zůstala firma Apple, její podíl však klesá
Nexus 10, tablet od Google
Nexus 10, tablet od Google | Foto: Datarama

San Francisco - Prodej počítačových tabletů v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl meziročně o 75 procent na rekordních 52,5 milionu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost International Data Corp. (IDC).

Zájem o tablety zvyšuje rostoucí nabídka těchto přístrojů a pokles cen. Naopak prodej osobních počítačů podle IDC v posledních třech měsících roku klesl o 6,4 procenta na 89,8 milionu.

Jedničkou na trhu s tablety zůstala firma Apple, jejíž dodávky se zvýšily o 48 procent na 22,9 milionu přístrojů. Pro srovnání největší prodejce osobních počítačů Hewlett-Packard ve stejném období prodal 15 milionů osobních počítačů. Podíl Applu na trhu se však kvůli vysoké konkurenci snížil na 44 procent z 52 procent předloni.

Dodávky jihokorejské firmy Samsung Electronics, která vyrábí tablet Galaxy, se více než ztrojnásobily na 7,9 milionu přístrojů a podíl na trhu se více než zdvojnásobil na 15,1 procenta ze 7,3 procenta.

Třetí příčka patří firmě Amazon.com, její podíl však ve čtvrtletí klesl. V první pětce největších prodejců jsou ještě firmy AsusTek Computer a Barnes & Noble. IDC upozornila, že mezi pět největších se zatím nedostala firma Microsoft, která před Vánocemi nabídla svůj tablet Surface s novou verzí Windows 8. Microsoft dodal ve čtvrtletí na trh zhruba 900 000 svých tabletů, napsaly agentury AP a Reuters.

Nejtenčí telefon, chytrý zámek, MediaPad. Podívejte se, co přinesl veletrh CES:

 

Právě se děje

Další zprávy