Prodáváte na Aukru? Daňová finta neprojde, rozhodl soud

Tomáš Fránek
13. 1. 2012 5:30
Ne vždy jsou obchody soukromých osob na aukčních portálech osvobozeny od daní
Screenshot internetové aukce nabízející odoperovaný kloub prezidenta
Screenshot internetové aukce nabízející odoperovaný kloub prezidenta | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Přes dva miliony lidí, kteří prodávají zboží na největším tuzemském aukčním portálu Aukro, musí zpozornět: Ne vždy jsou obchody soukromých osob na aukčních portálech osvobozeny od placení daní státu.

Nejvyšší správní soud totiž v důležitém a v Česku ojedinělém sporu rozhodl, že muž, který si prodejem starožitností přes aukce na Aukru vydělal asi tři miliony korun, musí s definitivní platností doplatit desetitisícové daně z příjmů.

A to přesto, že muž nebyl podnikatel (neměl živnostenský list) a tvrdil, že prodával pouze předměty, které nakoupil nebo vyměnil před lety a nyní se jich chce jenom zbavit.

"Osoba, která se nestane podnikatelem, není povinna příjem z prodeje zdanit. Příjem z prodeje movitých věcí je od daně osvobozen," uvedl muž, který obchody na Aukru vydělal za dva roky přes tři miliony korun.

Matka se stěhuje, já prodávám

Muž tvrdil, že šlo jednoznačně o sběratelské předměty, kterých se chtěl pouze zbavit. "Sběrem starožitností jsem se zabýval dlouhá léta, věci jsem soustřeďoval v domě své matky, která hodlá nemovitost prodat. A proto jsem se rozhodl  pro prodej přes internetový obchod," uvedl muž.

Úředníci z Finančního úřadu v Písku a pak i ředitelství v Českých Budějovicích ale u muže zahájili kontrolu a nařídili mu doplatit desítky tisíc korun na dani z příjmu. Podle úředníků šlo jednoznačně o neoprávněné podnikání - muž na Aukru částečně prodával i předměty, které předtím v aukcích nakoupil.

Podle berních úředníků chtěl muž jenom prostě využít poměrně širokého výkladu zákona, který od daní osvobozuje prodej sběratelských předmětů u nepodnikatelů. "Takové získání daňového zvýhodnění je ale v rozporu se zákonem," uvedli zástupci finančního ředitelství.

Krajský soud v Českých Budějovicích nejdříve muže od placení daní osvobodil. Podle soudců mu úřad nedokázal, že podniká neoprávněně. Finanční ředitelství se proto obrátilo na Nejvyšší správní soud.

Senát vedený soudcem Vojtěchem Šimíčkem rozhodl, že muž skutečně podnikal, prodeje na Aukru mu vydělávaly vysoké sumy, a proto by daň platit měl.  A soudci také jednoznačně vyložili, jak podobné případy posuzovat.

Muž vydělával a vydělal

V případě sběratelství a prodeje takto získaných předmětů se podle soudců nejedná o podnikání v případech, kdy se sice předměty prodávají, ale jde o jednorázový nebo nahodilý prodej - tedy třeba jednorázový prodej starožitných předmětů získaných dědictvím.

Takový prodej je podle soudců skutečně osvobozený od placení daně z příjmu.

Pokud ale jde o pravidelný prodej, situace se mění. "Muž prodával pravidelně, prakticky po celá kontrolovaná zdaňovací období - nelze proto hovořit o prodeji jednorázovém či nahodilém, nýbrž o prodeji systematickém a opakujícím se," rozhodli soudci.

A pokud lidé získávají peníze, které mohou sloužit k jejich obživě, už jde o počínání za účelem zisku, a tedy neoprávněné podnikání.

"Jak vyplynulo ze zjištění, finanční částky, které žalobce získal prodejem starožitností prostřednictvím internetového obchodu, dosahovaly měsíčně řádově desítek tisíc korun. Lze tedy dospět k závěru, že tuto činnost správce daně správně vyhodnotil jako činnost vykazující všechny znaky neoprávněného podnikání. A správně vyměřil daň z příjmů," rozhodli soudci.

Portál Aukro.cz je největší v Česku, funguje od roku 2003 a má přes 2,2 milionu registrovaných uživatelů. Denně se přes něj protočí desítky milionů korun. Například v neděli 11. prosince se přes Aukro prodalo zboží za 27 milionů korun.

V sekcích týkajících se sběratelství a starožitností nabízejí lidé k prodeji desetitisíce položek od pohlednic přes hračky až po nábytek nebo obrazy.

 

Právě se děje

Další zprávy