Proč alkohol zabíjí dál. Česko dělá stále stejnou chybu

Tomáš Fránek
26. 9. 2012 11:10
Systém kontroly výroby a prodeje alkoholu není účinný, okolní země mají lepší
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Vlna otrav jedovatým metanolem naplno ukázala, že systém kontroly výroby a prodeje alkoholu v Česku není účinný. Na trh sice dohlíží hned několik různých úřadů, každý z nich má ale omezené pravomoci i možnosti rychlého zásahu.

Přiznávají to už i politici, kteří přitom pro omezení černého trhu dlouhodobě nic nedělali - bez ohledu na politickou příslušnost.

Na kontrole výroby a prodeje tvrdého alkoholu se v Česku podílejí Celní správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, hygienici, Česká obchodní inspekce a Státní veterinární správa.

Vedle omezených pravomocí a možností rychle zasáhnout je tuzemský systém neúčinný i proto, že stát dlouhodobě situaci s výrobou pančovaného alkoholu přehlížel a nebojoval s ní.

Složitý systém bez pravomocí

Jak v Česku systém funguje?

Celní správa sleduje pohyb lihu - tedy to, aby se závadný líh nedostal do potravinářské výroby. Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje pouze výrobce a prodejce, hygienici a veterináři pak zase jen restaurace a další gastronomická zařízení.

Kontroly alkoholu přitom provází celá řada omezení nebo jen mírných sankcí. Podnikatelé v praxi nemusí do svých provozů inspektory vůbec pustit - za takové odmítnutí jim sice hrozí pokuta, ale jen v řádech desetitisíců korun. A třeba udělení pokuty za prodej neznámého alkoholu provází velmi složité správní řízení, v němž prodejci často vyváznou bez trestu.

Tak se třeba mohlo stát, že trafika v Konzumní ulici v Havířově, v níž v září koupili lihoviny někteří lidé otrávení metanolem, měla problém s prodejem nelegálního alkoholu už v březnu - jenže kromě doplacení spotřební daně tehdy majitel trafiky vyvázl jinak bez trestu.

Zkušenosti z okolních zemí přitom ukazují, že rychlá a účinná kontrola je možná. I díky ní lze předejít problémům s dodávkami nelegálního alkoholu na trh. 

Základem je jeden silný úřad

Základem celého systému totiž musí být jeden silný úřad, který je tím hlavním, kdo s černým trhem bojuje ve spolupráci s celní správou a policií. V Německu je jím Spolkový úřad na ochranu spotřebitele, na Slovensku zase Úřad veřejného zdravotnictví.

V boji s nelegálním prodejem alkoholu pomohlo v cizině také zavedení registračních pokladen, které dokážou omezit i daňové úniky.

Další úspěšnou zbraní ze zahraničí jsou časté kontroly, ukládání vysokých pokut za porušování zákonů nebo povinnost mít alkohol pouze od smluvně dohodnutého dodavatele.

„Na Slovensku musí být v každé restauraci otevřena jenom jedna láhev od každého druhu alkoholu, za nelegální alkohol jsou tresty ve výši několika desítek tisíc eur. A kontroly jsou podle majitelů restaurací, kam zboží dodáváme, opravdu poměrně časté," říká Maroš Kutný, který na Slovensko dováží alkohol z Francie a Velké Británie.

Podobná situace je i v Německu, kde restauratéři a obchodníci musí mít smlouvy s oficiálními dodavateli a musí počítat s přísnými kontrolami.

V Rakousku zase po skandálu, kdy podvodníci do vína dávali jedovaté příměsi podobné fridexu, přijali před lety - i přes odpor poctivých vinařů - nejpřísnější vinařský zákon na světě, který omezil možnost podvodů na minimum.

Poučí se Česko?

V Česku se o zřízení jednoho silného úřadu začalo na nejvyšší politické úrovni mluvit až nyní.

Premiér Petr Nečas zmínil možnost zřídit jeden úřad na ochranu spotřebitele a veřejného zdraví, který by sloučil kompetence hygienické služby, zemědělské a potravinářské inspekce i obchodní inspekce. Do konce října chce mít premiér podrobnou analýzu toho, jak dosavadní systém funguje.

Ministr zemědělství Petr Bendl chce kromě toho prosadit, aby kontroly potravin včetně alkoholu prováděl pouze jeden dozorový úřad. "Materiál do vlády můžeme předložit v řádu několika týdnů," říká Bendl.

Další kroky, jako je například povinné zavedení registračních pokladen nebo úplný zákaz stánkového prodeje, odkud se závadný alkohol dostává k lidem nejčastěji, ale stát neplánuje.

K zavedení registračních pokladen v restauracích či barech a zákazu prodeje alkoholu v automatech přitom už vládu vyzvala Potravinářská komora. Vytvoření jednoho silného úřadu podporují i velcí výrobci alkoholu.

Etikety lahví, v nichž byl nalezen závadný alkohol - možné padělky:

Testovali jsme lihoviny z tržnic na smrtící metanol:

 

Právě se děje

Další zprávy