Prima spouští další kanál, Zoom se zaměří na dokumenty

ČTK ČTK
10. 1. 2013 12:09
Po spuštění projektu Prima Zoom bude FTV Prima provozovat celkem čtyři kanály
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Televize Prima spouští od února nový kanál Prima Zoom zaměřený na dokumenty. Vysílat začne 1. února ve 20 hodin, programově bude čerpat z produkce BBC či National Geographic.

Večer nabídne tříhodinovou premiéru dokumentů, která se bude během dne pětkrát opakovat.

Hlavní cílovou skupinou Prima Zoom mají být podle programového ředitele Petra Vladyky muži nad 35 let.

I přes zaměření kanálu na dokumenty prý přívlastek dokumentární není pro nový program "to pravé". "Označení dokumentární kanál se nám ne zcela zamlouvá, protože je poměrně studené. Rádi bychom, aby se Zoom stal kanálem pro všechny, kteří chtějí vědět víc," uvedl Vladyka.

Premiéry v pondělí

Prima Zoom bude na základě licence od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vysílat pozemně a na satelitu. Prostřednictvím převzatého vysílání bude nový kanál také součástí nabídky kabelových televizí a IPTV.

Premiéra tříhodinového bloku začne každý den ve 20 hodin, repríza pak bude na obrazovkách od 23 hodin do dvou hodin v noci. Další čtyři opakování budou následovat příští den od osmi hodin ráno. Prima Zoom tak chce vysílat 18 hodin denně. Dokumentární program se zaměří zejména na severoamerickou tvorbu. Evropská tvorba má podle licence zaujmout minimálně pětinu celkového vysílacího času.

Tematické bloky budou každý den jiné. V pondělí se Prima Zoom zaměří na největší katastrofy, v úterý nabídne pohled do historie a ve středu bude vysílat dokumenty o přírodě. Čtvrtek bude patřit válečným tématům, v pátek se diváci mohou těšit na téma podmořského světa. Sobotní blok se soustředí na svět zvířat, nedělní vysílání pak potěší milovníky vesmíru.

Součástí projektu Prima Zoom je kromě televizního kanálu také integrovaný online magazín PrimaZoom.cz, který má pořady promovat a následně rozvíjet. Web, který má odstartovat dnes odpoledne, zároveň nabídne vlastní obsah mimo jiné formou aktualit. Server také umožní přehrávání televizních pořadů. FTV Prima má práva na dvě třetiny obsahu z televize pro internet.

Čtyři kanály

Se spuštěním Prima Zoom FTV Prima provozuje celkem čtyři kanály. Kromě hlavního programu Prima Family do jejího portfolia patří také spíše na muže zaměřený Prima Cool a ženský Prima Love, který měl loni ve skupině diváků nad 15 let podíl 2,2 procenta. Prima Cool loni v rámci stejného publika dosáhla podílu 3,9 procenta, Prima Family pak 18,1 procenta. Prima Zoom bude stejně jako Prima Love vysílat v multiplexu 3. Prima Family a Prima Cool jsou součástí multiplexu 2.

O další kanály se loni rozšířila skupina Nova. Její mužský program Fanda spuštěný v červenci loni zaujímal v divácké skupině nad 15 let 0,3 procenta trhu. V prosinci pak Nova zahájila vysílání komediálního kanálu Smíchov, jehož sledovanost se začne měřit od února. Obě stanice byly spuštěny v multiplexu 4, který svým signálem pokrývá 85,5 procenta obyvatel ČR. Pokrytí multiplexu 3 je necelých 96 procent. Nové stanice plánuje také Česká televize, která v září chce spustit dětský kanál.

 

Právě se děje

Další zprávy