Polívka chtěl farmu zachránit, dluhy platilo i divadlo

Tomáš Fránek
8. 4. 2013 13:50
Farma Bolka Polívky je blíž ke konkurzu. Věřitelů přibývá, je jich už 44
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto).
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto). | Foto: Ibra Ibrahimovič

Brno - Plány lidí kolem herce Bolka Polívky, jak si zachovat alespoň nějaký vliv na chod krachující farmy v Olšanech, padly. Nestihli totiž připravit plán reorganizace firmy, kterou soud poslal do úpadku.

Z nových údajů z insolvenčního rejstříku navíc vyplývá, Polívka půjčoval farmě peníze na úhradu dluhů ze svého. A nyní se tak herec přihlásil jako věřitel do insolvenčního řízení. Svoji pohledávku přihlásila také Polívkova manželka Marcela Černá, které firma nezaplatila mzdu jako jednatelce firmy. Půlmilionovou pohledávku přihlásilo také Divadlo Bolka Polívky.

Farma Bolka Polívky, kterou položily dluhy za výstavbu wellnes centra a kde nyní funguje jen restaurace, je nyní blízko vyhlášení konkurzu.

Reorganizace firmy je přitom podle insolvenčního zákona jedinou možností, jak uchovat vliv majitelů na chod zadlužené firmy. Reorganizaci totiž řídí vedení, případně majitel bankrotující společnosti, zatímco u konkurzu má hlavní slovo konkurzní správce a věřitelé.

Přihlásil se i Polívka

Věřitelů přitom rychle přibývá. Oficiálně se jich dosud přihlásilo 43, celkové dluhy převyšují už třicet milionů korun. Jako poslední přitom svoji pohledávku přihlásil samotný Bolek Polívka. Podle údajů z insolvečního rejstříku totiž farmě na úhradu dluhů půjčoval peníze ze svého, jde o částku dosahující téměř osm milionů korun.

Insolvenční správce Farmy Bolka Polívky, společnost Edl a partneři, ve zprávě pro soud uvádí, že původní vedení podniku chtělo reorganizační plán předložit. „Obdrželi jsme od dlužníka informaci o záměru předložit reorganizační plán. S ohledem na krátký časový prostor ale nebyl schopen svůj záměr včas dokončit," uvádí správce.

Zpráva potvrzuje, že Polívkova manželka Marcela Černá už není jednatelkou společnosti a farma je uzavřena. Data o příjmech a výdajích firmy pak ukazují, že hospodaření farmy bylo prodělečné. Jenom od ledna do začátku března letošního roku převýšila ztráta půl milionu korun, za celý loňský rok pak tři miliony korun.

Podle insolvenčního správce se už objevili první investoři, kteří mají zájem Farmu Bolka Polívky odkoupit. Podle správce by bylo lepší, kdyby se i v případě vyhlášení konkurzu podařilo farmu aspoň částečně udržet v chodu, tím by neztratila tolik na své ceně.

Dluhy a nesplacené úvěry

Farmu Bolka Polívky dovedla do insolvence přestavba penzionu a wellness centra, z části hrazená z peněz Evropské unie. Investice se vyšplhaly na 32 milionů korun, původní cena přitom měla být o osm milionů nižší. 

Stavební firmě Kaláb nezaplatil Polívka právě osm milionů korun. Zástupci Polívkovy farmy tvrdili, že práce nebyla kvalitní, a proto stavební firmě nezaplatili navýšení ceny. Stavbu ale bez reklamace převzali. Firma Kaláb tak požádala o zahájení insolvenčního řízení a soud jí dal za pravdu.

Věřitelů přitom rychle přibývá.

Jde jak o dodavatele zboží na farmu i do restaurace (Kofola či Heineken), tak třeba právní firmy či zaměstnance, kteří nedostali výplatu. O své peníze se u soudu ale hlásí i lidé, kteří už měli na farmě zaplacený pobyt. Firma dluží i na sociálním a zdravotním pojištění.

Přehled věřitelů ukazuje, že si Farma Bolka Polívky na svoje ztrátové hospodaření půjčovala. Půlmilionový úvěr od České spořitelny nesplatila. A z více jak dvoumilionové půjčky, kterou u soudu přihlásil Alexandr Seidl, patřící mezi sto nejbohatších Čechů, zaplatila farma jenom menší část.

Polívka se zatím k situaci své firmy vyjádřil jenom jednou - v rozhovoru pro Magazín MF Dnes. Pořád věří v záchranu farmy. "Možnosti jsou. Umím si představit například velké vinařství, které by si z téhle farmy udělalo svou výkladní skříň a zároveň by se stalo spolumajitelem," řekl před měsícem.

 

Právě se děje

Další zprávy