Pokuty za chyby ve veřejných zakázkách stouply o polovinu

ČTK ČTK
13. 3. 2014 16:16
ÚOHS ukládá pokuty většinou při spodní hranici možné výše. K zadavatelům, kteří dělají chyby opakovaně, chce být přísnější.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za chyby ve veřejných zakázkách pokuty v celkové výši 58,8 milionu korun. Je to téměř o 20 milionů více než v roce 2012.

Pokuty se však týkají prvostupňových rozhodnutí, řada z nich proto ještě není pravomocná.

Úřad loni sankcionoval například Armádní servisní, která provozuje pro armádu ubytovny. Dostala pokutu čtyři miliony korun za to, že zakázku na úklidové a recepční služby uzavřela bez otevřené soutěže.

Budeme přísnější

ÚOHS chce být přísnější k zadavatelům zakázek, kteří dělají chyby opakovaně. "Zásady, které nás vedou k udělování pokut, jsou stále stejné, nedošlo k výrazné změně," říká předseda úřadu Petr Rafaj. Většinou úřad ukládá pokuty při spodní hranici možné výše.

Pokuta může činit až jedno procento z ceny zakázky. Tato situace se měnit nebude. "Diskuse o výši pokut dnes není na přetřesu. Dnes jsou největší diskuse ohledně kaucí, víceprací nebo jak dosáhnout toho, aby současný stav nebyl zneužíván," uvedl Rafaj.

Zahlceni podněty

ÚOHS loni zahájil 668 správní řízení v oblasti veřejných zakázek. Přezkoumal včetně podnětů 3368 tendrů. Podle Rafaje mají prioritu zakázky, které souvisejí s dotacemi z fondů Evropské unie. Podle něj je počet případů, kdy úřad brání zadavatelům v pokračování zakázky předběžným opatřením, nízký. Aktuálně jsou to tendry za 270 milionů korun.

Podle Rafaje také státní instituce úřad zahlcují svými podněty souvisejícími s dotacemi z EU. "Valná většina těchto případů je tu úplně zbytečně, protože výběrová řízení jsou už ukončená," uvedl Rafaj.

Zákon o veřejných zakázkách podle něj čekají změny. Hlavním důvodem je nová směrnice EU. Nový zákon by měl platit v příštím roce.

 

Právě se děje

Další zprávy