Počítačoví samouci jsou o 30 % dražší než školení lidé

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 2. 2010 7:05
"Kreativní" přístup zaměstnanců k práci s počítačem vede k plýtvání časem.
Učení "za pochodu" možná nevadí u malých dětí, ale zaměstnance je lepší proškolit.
Učení "za pochodu" možná nevadí u malých dětí, ale zaměstnance je lepší proškolit. | Foto: Reuters

Brno - Tenhle program sice neznám, ale však já už na to přijdu. I když je pro zaměstnance dobrodružné objevování zatím neznámých tajů práce s počítačem, pro zaměstnavatele to znamená ztracený čas. A ten je synonymem peněz.

Podobný přístup označuje Česká společnost pro kybernetiku a informatiku za počítačovou negramotnost. A poradenské firmy CAP Gemini a Ernst&Young dokonce spočítaly, o kolik je počítačově negramotný zaměstnanec dražší než ten proškolený - přibližně o 30 procent.

Řešením problémů s počítačem, které by počítačově gramotný člověk řešit nemusel, totiž týdně stráví 3 hodiny, měsíčně 12 hodin a ročně tedy rovných 18 pracovních dní. Navíc takový zaměstnanec obvykle zbytečně žádá o pomoc některého z kolegů nebo oddělení technické podpory, což dále zvyšuje náklady na něj vynaložené.

Počítačově gramotný nezdržuje kolegy

"Uvědomíme-li si, že zmíněných promarněných osmnáct pracovních dní představuje téměř 7 procent pracovní doby, je nasnadě, že počítačově gramotný zaměstnanec je pro zaměstnavatele nepoměrně levnější než ten, jenž práci s počítačem nezvládá nebo se ji učí metodou pokus - omyl," uvedl Jiří Chábera z České společnosti pro kybernetiku a informatiku, který je manažerem pro ECDL certifikáty pro Českou republiku. Tyto certifikáty představují v Evropské unii standard počítačové gramotnosti.

Krom efektivnějšího využívání času navíc počítačově gramotný zaměstnanec pracuje samostatněji a nezdržuje tak od jiných úkolů své kolegy.

Za dostatečný argument nepovažují odborníci ani to, že zaměstnanec zvládá tu část práce s počítačem, kterou běžně potřebuje. "Takový člověk ale bude mít velký problém v okamžiku, kdy dostane jakýkoliv jiný úkol," tvrdí Chábera. Lidé, kteří splní kritéria certifikátu ECDL, podle něj takový problém nemají.

 

Právě se děje

Další zprávy