Platební morálka firem se zhoršila na úroveň roku 2009

ČTK ČTK
23. 5. 2013 9:39
Nejvíce se zhoršila platební morálka firem ve stavebnictví a zdravotnictví
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podnikatelé a firmy v Česku získali v prvním čtvrtletí peníze za dodané služby a zboží o dva dny později než činil průměr roku 2012.

Zatímco loni zaplatili odběratelé faktury v průměru za 75 dní, v prvním čtvrtletí to bylo již za 77 dní. Firmy platí své závazky za dvojnásobnou dobu ve srovnání s Německem a jejich platební morálka se tak dostala na úroveň krizového roku 2009. Vyplývá to z pravidelné analýzy ČSOB Factoring k platební morálce firem. 

Nejvíce se zhoršila platební morálka firem ve stavebnictví a zdravotnictví. Ve stavebnictví se doba návratnosti pohledávky prodloužila o 13 dní na 95, ve zdravotnictví o šest dní na 112. Zdravotnictví je oborem, kde úhrada pohledávek trvá nejdéle. 

"Platební morálka firem odpovídá vývoji ekonomiky, které se nedaří vyprostit z recese. Díky přetrvávající pesimistické náladě ve společnosti se opět tok finančních prostředků mezi podnikatelskými subjekty zpomalil," uvedl obchodní ředitel ČSOB Factoring Jindřich Horák. 

Platební morálku mají tuzemské firmy jednu z nejhorších v regionu. Například Slováci v prvním čtvrtletí platili své závazky v průměru za 67 dní. Němci platili do 40 dnů, Francouzi do 62 dnů a Rakušané do 53 dnů. V Česku se navíc v průměru platí 14 dní po splatnosti uvedené na faktuře, zatímco v Německu to bylo dva dny před splatností. 

Index ČSOB Factoring tak naznačuje, že by mohla tuzemská ekonomika setrvat v recesi. Ta by se dokonce mohla ještě prohloubit. Index předpovídá další vývoj ekonomiky na základě vztahu mezi návratností pohledávek a vývojem HDP s využitím dat od roku 2005.

"Index návratnosti pohledávek dosáhl horších výsledků pouze v prvních dvou čtvrtletích roku 2009, kdy se česká ekonomika dostala do hluboké recese v důsledku stále přetrvávajíc finanční krize," uvedl autor indexu Petr Zámečník ze společnosti Fincentrum.

 

Právě se děje

Další zprávy