Odměna za udání, kdo krade software. BSA má nový plán

ČTK ČTK
3. 7. 2013 13:13
Aktivita se nelíbí Pirátské straně, jde prý o "křížovou výpravu" proti podnikatelům

Praha - Aliance výrobců počítačových programů bude nabízet odměnu za dopadení a usvědčení softwarových pirátů. Vyplatí deset procent z uhrazené škody. Business Software Alliance (BSA) to oznámila na středeční tiskové konferenci.

Podle mluvčího BSA Jana Hlaváče cílí program placených lovců pirátů na firmy a organizace, které systémově zneužívají softwarové licence, nikoliv na malé nepodstatné případy.

"Zajímají nás všechna odvětví a nejen velké firmy. I malá firma může užívat nelegální software za stovky tisíc korun. Licence specializovaných programů se může vyšplhat na desítky i stovky tisíc korun za jednu licenci," uvedl Hlaváč.

Aktivita se nelíbí Pirátské straně, která ji považuje za "křížovou výpravu" proti podnikatelům a doporučila malým firmám využívat takzvaný svobodný software, který je bezplatný.

Podobný systém odměn pro lovce pirátů funguje například ve Velké Británii, USA, Jihoafrické republice nebo ve Švédsku.

V Česku je podle BSA zhruba 35 procent počítačových programů používáno nelegálně.

Odměna? Až po odškodném

Nárok na odměnu bude mít oznamovatel až v okamžiku, kdy odhalená firma zaplatí odškodné výrobci softwaru. Průměrná úhrada škody se přitom loni pohybovala kolem 300 tisíc korun, ale v některých případech přesahovala i jeden milion korun.

Celkově výrobci podle BSA kvůli nelegálnímu softwaru přichází o 3,8 miliardy korun ročně. Nejvíce se nelegálně používají operační systémy, kancelářské balíky, antiviry, grafické programy a hry.

Oznámení případu pirátství bude nutné učinit přes formulář na internetové adrese www.softwarelegalne.cz. Odměnu BSA neposkytne v případě porušení mlčenlivosti oznamovatele nebo při lži nebo záměrném zkreslení informace.

Není to okradení stařenky

Podle místopředsedkyně Pirátské strany Lenky Matouškové řešení, které rekrutuje běžné občany, aby za peníze udávali firmy, jež údajně nemají v pořádku softwarové licence, vzbuzuje velkou kontroverzi.

"To je věc určité úrovně morálního vědomí, kdy člověk umí rozlišit, kdy je potřeba něco ohlásit, aby bylo zabráněno poškození, ublížení někomu, kdo se nedokáže sám účinně bránit. Přepadení, zneužívání, okradení stařenky, rozkradení materiálu na stavbu domova důchodců, trafiky pro politiky a další podobné případy. Ale nabízet prachy za udávání, navíc v případě, že škoda je naprosto pofidérní, to je podstatně horší než domnělý přestupek sám," dodala Matoušková.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde kupujete software?

 

Právě se děje

Další zprávy