Obří daňový únik v Central Group: Vězení na 8,5 roku

Petr Kučera Zuzana Kubátová Petr Kučera, Zuzana Kubátová
19. 7. 2013 19:01
Bývalý prokurista Aleš Novotný je podle pražského městského soudu vinen
Aleš Novotný u soudu
Aleš Novotný u soudu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý prokurista a výkonný ředitel developerské společnosti Central Group Aleš Novotný je podle pražského městského soudu vinen z organizování téměř dvousetmilionových daňových úniků.

Soudkyně Silvie Slepičková uložila Novotnému trest odnětí svobody na osm let a šest měsíců ve věznici s ostrahou a dále desetiletý zákaz působit ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev.

Do vězení mají podle pátečního rozsudku jít také další tři obvinění: Jaroslav Kukla na 7,5 roku, Luděk Jůza na 6,5 roku a Antonín Beránek na 5,5 roku. Kukla také přijde o šest milionů korun uložených v bance, propadnou státu. Jůza a Beránek dostali i desetiletý zákaz činnosti.

Novotný, který již strávil téměř tři roky ve vazbě, vinu odmítá. Rozsudek je zatím nepravomocný, Novotný i advokát u soudu nepřítomného Kukly se totiž proti němu hned na místě odvolali.

Poslední z pětice obžalovaných, Andrej Gindrijuk, odchází od soudu bez trestu, protože se mu nepodařilo prokázat vinu.

Novotný je podle soudu hlavním organizátorem zločinu zkrácení daně, stát připravil o téměř 184 milionů korun. Dodavatelé na základě jeho pokynů vystavovali faktury za fiktivní dodávky několika tiskařských a stavebních firem, přičemž ve skutečnosti k žádnému plnění nedošlo. Jenom vyjmenování více než 700 faktur zabralo soudkyni při vyhlášení rozsudku přes tři hodiny.

Za fiktivní faktury šla z firmy miliarda

Faktury, vystavené v letech 2004 až 2010 podle Novotného pokynů, pak jako prokurista společnosti odpovědný za účetní závěrku odsouhlasil a zanesl do účetnictví svého zaměstnavatele. Společnost Central Group za údajně neprovedené práce zaplatila zhruba miliardu korun.

Například bývalý majitel tiskáren H.Q.Print a Duosprint Luděk Jůza (jeden z falešných dodavatelů a klíčový svědek, na jehož výpovědi celá žaloba stála) si měl z takto vytažených peněz nechávat pět až šest procent a zbytek vracet Novotnému. Další z odsouzených, Jaroslav Kukla, měl fungovat jako spojka mezi Novotným a Jůzou. Jednateli dalších dodavatelských firem, vystavujících fiktivní faktury, byly Antonín Beránek a Andrej Gindrijuk.

Na základě údajně podvodných plateb vznikaly firmě Central Group fiktivní náklady, díky nimž si podle žaloby snížila daň až o 200 milionů korun.

Soud posuzoval pouze krácení daní, tedy škodu vzniklou státu. Pokud jde o škodu vzniklou přímo společnosti Central Group, z jejiž účtů Novotný údajně vyplácel falešné faktury, odkázala soudkyně na občanskoprávní řízení, v němž se poškozená firma může domáhat náhrady škody.

Soudkyně Silvie Slepičková
Soudkyně Silvie Slepičková | Foto: Ludvík Hradilek

Vazební rekordman

Jde o jednu z největších daňových kauz, jež se u nás kdy dostala před soud. Navíc je Aleš Novotný vazebním rekordmanem: Zatím nikdo nestrávil bez rozsudku za mřížemi tak dlouhou dobu kvůli podezření z hospodářské kriminality - na podzim mu měla skončit tříletá lhůta, po kterou je možné ho držet ve vyšetřovací vazbě.

Trestní spis nabobtnal na 60 svazků a 17,5 tisíce stran, jen z hlavního líčení byly pořízeny tři tisíce protokolů a před senátem se vystřídaly stovky svědků. Přesto se nad případem vznáší řada otazníků, jež se ani po tak podrobném jednání před soudem nepodařilo vyjasnit.

Obhájci tvrdí, že žaloba stojí na chatrných důkazech a odsuzující verdikt bude snadno napadnutelný u odvolacího soudu. „Soudkyně vede proces unikátním způsobem. Zažil jsem řadu trestních případů, ale u žádného nepamatuji tak bezprecedentní postup, tak nestandardní opomíjení jasných skutečností ve prospěch žalovaných. Je jasné, že paní předsedkyni teď jde o to, aby případ co nejrychleji uzavřela a rozdala drakonické tresty - a to i přes to, že se nepodařilo prokázat dokonce ani výši škody," prohlásil Novotného obhájce Lukáš Trojan.

Novotný byl odsouzen jako hlavní organizátor daňových podvodů i přesto, že v posledním půlroce jeho obhájci přinesli před soud řadu nových indicií, nabourávajících původní verzi obžaloby. Snaží se dokázat, že policie zmanipulovala důkazy proti Novotnému ve spolupráci s jedním z obžalovaných - Luďkem Jůzou, na jehož výpovědích žaloba z velké části stojí.

Novotný mimo jiné u soudu uvedl, že faktury podepisoval jen formálně. Dostával prý na stůl až stovky faktur denně, a nemohl je tedy všechny prověřovat. Kontrolovat je podle něj měli lidé z příslušných oddělení.

Přiznal se jediný

Jůza se jako jediný z obžalovaných přiznal. V průběhu šetření se sice přiznal ještě Kukla, ten ale přiznání později vzal zpět a dnes tvrdí, že bylo vynucené. Podle Novotného obhájců Jůza prostě lže.

Přinejmenším zpočátku za Novotným stál i jeho bývalý šéf, majitel Central Group Dušan Kunovský. Právě společnost Central Group (byť ji podle žaloby podvodníci ošidili o miliardu korun) se už před dvěma lety pokusila postup vyšetřovatelů a dozorujícího státního zástupce znevěrohodnit. Firma podala na vyšetřovatele na Vrchním státním zastupitelství stížnost, v níž upozorňovala, že důkazy proti Novotnému byly zřejmě vyrobeny účelově, s pomocí falešných důkazů, a to na zakázku lidí z Natlandu. A za úplatu.

Na podnět Central Group opakovaně prošetřovala postup svých lidí v tomto případě i Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žádné chyby v práci vyšetřovatelů ale nenašla a podezření z úplatkářství smetla ze stolu. Nové otazníky však přinesly odposlechy, podle nichž Jůza s vyšetřovateli kauzy na čemsi úzce spolupracuje (podrobnosti přinesl Deník Insider).

 

Právě se děje

Další zprávy