Obrat? Maloobchodní tržby druhý měsíc v řadě rostou

ČTK ČTK
4. 7. 2013 10:55
Český statistický úřad: Růst prodeje hlásí obchody i prodejci aut
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

* Doplnili jsme vyjádření analytiků

Praha - Maloobchodní tržby v Česku rostly druhý měsíc v řadě. V květnu bez sezonního očištění se meziročně zvýšily o 1,2 procenta po dubnovém růstu o 1,5 procenta. Růst prodeje hlásí obchody i prodejci aut.

Uvedl to Český statistický úřad.

Na růst tržeb v květnu podle statistiků působil při stejném počtu pracovních dní letos i loni více motoristický segment než samotný maloobchod.

Nejrychleji v květnu rostl prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 22,7 procenta. K celkovému růstu tržeb přispěl také maloobchod s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s počítačovým a komunikačním zařízením, s textilem a obuví a s potravinami v nespecializovaných prodejnách.

Spotřebitelům se rozjasňuje tvář

"Na rozdíl od dubna nebyly v květnu tržby podpořeny vyšším počtem pracovních dní, za vývojem tedy musela stát rozjasňující se tvář českého spotřebitele," upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Za postřeh podle něj stojí to, že přestaly klesat i nominální výdaje spotřebitelů v obchodě, reálný růst tedy nebyl tažen jen zlevňováním zboží a služeb, byť tento faktor také hrál roli.

"Maloobchodní tržby v květnu velmi potěšily, růst byl výrazně vyšší, než očekával trh. Na meziměsíční bázi činil dokonce 1,7 procenta," reagoval analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Za růstem podle něj stojí zejména prodeje aut a pohonných hmot. Vývoj maloobchodních tržeb v květnu tak prý reflektuje zlepšení spotřebitelské nálady za poslední půlrok. Rovněž je v souladu s prognózou postupného cyklického oživení české ekonomiky v tomto roce, dodal.

"Po předchozím období velmi utlumené spotřebitelské poptávky tak údaje o vývoji maloobchodu v květnu mohou znamenat jistou pozitivní naději, jež však musí být potvrzena i v následujících měsících," míní analytik společnosti Conseq Petr Zahradník.

"Květnová data mohou být vnímána jako pověstná vlaštovka, která může, ale nemusí dělat jaro. Teprve další měsíce stabilněji prokážou buď pozitivní obrat trendu, nebo pouze nadějný záchvěv uprostřed utlumené spotřeby domácností," podotkl.

 

Právě se děje

Další zprávy