Obálky otevřeny, čtvrtým operátorem chce být jen PPF

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
11. 9. 2012 12:50
Na začátku roku 2013 by mělo být jasné, zda na trhu budou čtyři operátoři
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě se přihlásili celkem čtyři zájemci. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dostal přihlášky od Telefóniky, T-Mobilu, Vodafonu a finanční skupiny PPF. Vedle firem, o kterých se vědělo již v pondělí, se tak nikdo další do aukce nepřihlásil.

Úřad nyní bude nejpozději do 10. října posuzovat splnění všech stanovených podmínek pro účast v aukci.

„Následně ČTÚ zorganizuje školení a dvě zkušební aukce s účastníky počátkem listopadu. Vlastní aukce kmitočtových úseků a přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce proběhne ještě do konce tohoto roku," říká mluvčí úřadu František Malina.

„K vydání rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ by pak mělo dojít na počátku roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum," doplňuje Malina.

PPF Mobile Services chce vstoupit na tuzemský mobilní trh jako čtvrtý mobilní operátor. Pokud v aukci uspěje, služby by společnost chtěla nabízet do roka od získání licence. Počítá přitom s vybudováním vlastní infrastruktury v pásmech 800 a 1800 MHz.

Vedle LTE chce koncovým zákazníkům nabídnout i klasické GSM. Operátora chce vybudovat sama bez účasti partnera, počítá přitom s investicí v řádu stovek milionů eur a se zhruba 550 zaměstnanci. Slibuje ceny nižší o desítky procent a kvalitnější služby.

Účastníci aukce budou usilovat o kmitočty pro výstavbu mobilních sítí nové generace pod označením LTE (Long Term Evolution), které nabídnou několikanásobně vyšší rychlost proti technologii 3G. Sítě LTE umožňují připojení k internetu o rychlosti kolem 150 Mbit/s, což je zhruba pětkrát více než nynější technologie 3G.

Vyvolávací cena frekvencí v pásmu 800 MHz uvolněných po přechodu na digitální televizní vysílání a v pásmech 1800 a 2600 MHz je dohromady 7,4 miliardy korun. ČTÚ bude dražit kmitočty v celkem 40 blocích. Každý blok bude nabízet zvlášť. Největší zájem se očekává v pásmu 800 MHz, které je vhodné pro pokrytí většího území, frekvence však stačí jen pro tři plnohodnotné sítě. Vyšší pásma jsou pak vhodná spíše do hustě osídlených oblastí.

 

Právě se děje

Další zprávy