Červen potěšil obchodníky, domácnosti utrácely více než loni

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 5. 8. 2014 9:35
Tržby maloobchodníků rostly v červnu meziročně o 6,4 procenta. Lidé utráceli více za automobily i za počítače.
Nakupování. Ilustrační foto
Nakupování. Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

PrahaNerostoucí ceny v červnu podpořily nakupování a Češi utratili za zboží a služby ve srovnání s květnem o 2,5 procenta více. Meziročně tržby obchodníků rostly o 8,2 procenta, po očištění o jeden pracovní den v tomto roce navíc pak o 6,4 procenta, uvedl Český statistický úřad.

"Jedná se o nejvyšší přírůstek od září 2008," říká o meziročním neočištěném výsledku hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Nadále rostla útrata za motorová vozidla, případně za jejich opravu. Na tyto položky domácnosti vynaložily meziročně o 11,7 procenta více.

Nejvíce se ale zvýšily tržby z prodeje počítačového a komunikačního zařízení ve specializovaných prodejnách (o 29,1 procenta) a z prodeje zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 20,9 procenta). Tržby za prodej výrobků pro kulturu, sport a rekreaci rostly o 11,5 procenta, za oděvy a obuv dali zákazníci o 8,7 procenta více.

Stejně tak se zlepšily tržby za potraviny, před očištěním rostly o 3,2 procenta. "Právě růst tržeb za potraviny je tento měsíc velkým překvapením, protože ještě před měsícem docházelo k propadům," říká analytik Home Credit Michal Kozub. Celková chuť nakupovat potraviny se ale podle něj postupně zvyšuje.

Pozitivní překvapení

"Čísla z maloobchodu v červnu velmi pozitivně překvapila a vynahradila slabší tržby za květen. Dařilo se prodeji v podstatě veškerého sortimentu od počítačů, přes výrobky pro kulturu, sport a rekreaci až po prodej potravin," shrnuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Kromě toho, že se v červnu zastavilo zdražování, podpořila meziroční výsledek i horší čísla z minulého roku. "Loni v červnu zasáhly Česko povodně, které omezily jak některé prodejce, tak i zákazníky," připomíná Pavel Kulhavý z PwC Audit.

"Za celé druhé čtvrtletí tohoto roku se tržby v maloobchodě meziročně zvýšily o 4,5 procenta, přičemž v motoristickém segmentu vzrostly o 7,8 procenta," dodává ČSÚ. Tržby za potraviny byly vyšší o 3,9 procenta, za nepotravinářské zboží o 2,9 procenta a za pohonné hmoty o procento.

 

Právě se děje

Další zprávy