Novela katastru umožní krádeže domů, bojí se majitelé

Karel Toman
15. 8. 2012 12:20
Novela zavádí patnáct nových zpoplatněných služeb
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Návrh novely, kterým se bude ve středu zabývat vláda, usnadní krádeže domů za bílého dne. Obávají se toho alespoň majitelé nemovitostí.

"Pokud vláda novelu přijme a nezmění ji ani Parlament, půjdeme až k Ústavnímu soudu," tvrdí předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) Tomislav Šimeček.

Podle předkladatele návrhu novely katastrálního zákona, kterým je ministerstvo zemědělství, se však norma naopak snaží vyhovět opakovaným stížnostem Ústavního soudu na to, že na katastr není právní spoleh.

"Otázkou možných podvodů jsem se zabývala a budu ji zítra chtít probrat i na vládě," sdělila v úterý Aktuálně.cz místopředsedkyně kabinetu a předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake (LIDEM), která s OSMD o věci jednala.

Chrání novela bílé koně?

"Nesmíme se dozvědět, že nám někdo krade nemovitost, teprve až nám je ukradena," glosoval předseda OSMD podstatu vady, kterou podle něj novela zavádí.

Už dnes podle něj přibývá případů, kdy někdo podvodem, například na falešný občanský průkaz, na sebe přepíše nemovitost, která mu nepatří. "Většinou to bývá Rumun nebo Ukrajinec, který to hned prodá. Sehraje bílého koně a zmizí," vysvětluje Šimeček.

Když na to majitel včas přijde a podvod prokáže, všechny následné převody nemovitostí se zruší. Jenže to zároveň vnáší do katastru trvalou právní nejistotu, kterou systému opakovaně vytknul Ústavní soud.

"Katastr nemovitostí ČR není založen na takových zásadách, které by umožňovaly jednat s plnou důvěrou v jeho obsah, a není tak naplněna jedna z jeho základních funkcí, jež od něj občané právem očekávají," cituje důvodová zpráva návrhu nález Ústavního soudu ze srpna roku 2006.

Nebo návrh jen brání spotřebitele?

Tuto nejistotu má novela odstranit. Vychází totiž z nového občanského zákoníku, který zavádí zásadu takzvané materiální publicity, podle níž na databázi typu katastru musí být právní spoleh.

"Je-li do veřejného seznamu zapsáno právo k věci, neomlouvá nikoho neznalost zapsaného údaje," píše se v novém občanském zákoníku, který má začít platit v lednu 2014. "Je-li právo k věci zapsáno do veřejného seznamu, má se za to, že bylo zapsáno v souladu se skutečným právním stavem. Bylo-li právo k věci z veřejného seznamu vymazáno, má se za to, že neexistuje," stojí v úvodu Hlavy II týkající se věcných práv.

Podle důvodové zprávy dnes katastrální zákon budí v lidech "nekorektní" dojem, že se touto zásadou řídí a že vlastnictví nemovitostí zapsané v katastru je nezpochybnitelné. Skutečnost je ale často jiná a dokáže lidem hodně komplikovat život.

"Pozdějším nabyvatelům jednajícím v této důvěře pak zpravidla nezůstane nemovitost a někdy jen s obtížemi vymáhají vrácení kupní ceny," píše se v důvodové zprávě. Promlčecí lhůta u podvodného zápisu do katastru je dnes 10 let, takže zkušení investoři do nemovitostí vědí, že na katastr spoléhat nelze, a dělají si proto privátní průzkumy vlastnických řetězců.

Jenže podle majitelů domů se vládní novelou v katastru vystřídá jedna nejistota za druhou.

Trik je v tom, že člověk, který na sebe nemovitost podvodem převede, může být - a podle Šimečka často bývá - předem domluvený s někým, kdo ji od něj obratem koupí. "Tento kupec už je ale podle občanského zákoníku chráněn vírou v dobrou vůli, takzvanou materiální publicitou," tvrdí Šimeček.

Katastr si "může" ověřit, vy musíte zaplatit

Foto: Ludvík Hradilek

"Pokud předložíte návrh na zápis do katastru, který je formálně v pořádku, katastr nezjišťuje pravost údajů. Provede zápis, čímž se změní vlastník bez ohledu na to, že jde třeba zrovna o podvod. Teprve pak dává vědět původnímu vlastníkovi," tvrdí Šimeček.

I v samotném znění návrhu zákona je napsáno, že tam, kde katastr používá databáze, které nepožívají ochrany dobré víry, katastrální úřad je pouze "může" porovnat se svými údaji a uvést je do souladu. Novela přitom ke čtyřem zpoplatněným službám katastru přidává 15 nových, které byly dosud zdarma. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)je důvodem to, aby katastrální úřad fungoval kompetentně.

V sázce je přitom pro majitele nemovitostí hodně, protože změna podvodného zápisu v katastru je podle Šimečka možná jen u soudu.

"Tři roky platíte právníky, čekáte na výsledek, a teprve pak budete moci nakládat s vaším majetkem, který vám byl ukraden," tvrdí Šimeček, podle kterého stát novelou zlodějům vlastně garantuje, že se mohou stát majiteli nemovitostí a původní vlastník s tím několik let nebude moci nic udělat.

Datové schránky by katastr zdržovaly

Majitelé nemovitostí sdružení v OSMD proto po vládě žádali, aby jim novela zaručila, že se o změnách v katastru týkajících se jejich nemovitostí dozvědí v "rozumné lhůtě" před samotnou změnou v katastru. Podle Šimečka by to mělo být formou zásilky do datové schránky. Krádežím by se tak podle něj zabránilo.

Karolína Peake bude na vládě o obavách majitelů nemovitostí jednat, zásadní změny v novele, jejímž autorem je Český ústav zeměměřičský a katastrální, ale zřejmě od ministrů čekat nelze.

"Při jednání, kterého se sdružení obává, by se jednalo o podvod, a tedy stíhatelný čin," sdělila Peake Aktuálně.cz. "Také doručování oznámení při zahájení řízení může neúměrně celé řízení o vkladu protahovat, a to postihne všechny," dodala.

V platnost by měla vstoupit v lednu 2014 a první rok by měla státní pokladně ušetřit až 300 milionů. Od roku 2016 pak i přes miliardu ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy