NKÚ: Nástroj pro veřejné zakázky za skoro čtvrt miliardy nepřinesl žádnou úsporu

ČTK ČTK
18. 4. 2016 8:48
Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek plánovanou úsporu nepřinesl. Systém za 230 milionů veřejní zadavatelé využívají jen minimálně, protože to není povinné. Řada zadavatelů ze státní správy naproti tomu používá při zadávání svých veřejných zakázek elektronické nástroje soukromých firem, které vznikly v době zpožďování Národního elektronického nástroje.
Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek plánovanou úsporu nepřinesl. (Ilustrační foto)
Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek plánovanou úsporu nepřinesl. (Ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek stál 230 milionů korun a jeho spuštění do ostrého provozu se zpozdilo o dva a půl roku, plánovanou úsporu pro veřejný rozpočet ale nepřinesl.

Veřejní zadavatelé jej využívají jen minimálně, protože to není povinné, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) na základě kontroly financování Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ).

Vybudování a provoz NIPEZ stály přibližně 700 milionů korun. Podle NKÚ se ale nepodařilo splnit vládní cíl, že elektronizace veřejných zakázek zprůhlední jejich zadávání a uspoří až 50 miliard korun ročně. Na Národní elektronický nástroj (NEN), který je součástí NIPEZ, stát vedle nákladů 230 milionů na vytvoření dává měsíčně na provoz čtyři miliony korun. "Plánovanou úsporu pro veřejný rozpočet ve výši pět miliard korun ale NEN nepřinesl," tvrdí NKÚ. Řada registrovaných zadavatelů totiž nástroj využívá jen ke zveřejňování informací.

Řada zadavatelů ze státní správy naproti tomu používá při zadávání svých veřejných zakázek elektronické nástroje soukromých firem, které vznikly v době zpožďování Národního elektronického nástroje. Ten byl naostro spuštěn až v srpnu 2015, po rok a půl trvajícím zkušebním provozu, kdy k zadávání veřejných zakázek nesloužil. Přesto MMR v této době zaplatilo za jeho provoz víc než 46 milionů korun, upozornil NKÚ.

V souvislosti s NIPEZ a Národním elektronickým nástrojem porušilo MMR podle kontrolního úřadu rozpočtovou kázeň až do 267,6 milionu korun. "Ministerstvo také porušilo zákon o veřejných zakázkách i podmínky, za kterých peníze na projekty získalo z evropských dotací," uvedl NKÚ. Ministerstvo podle kontrolorů například u vývoje Národního elektronického nástroje neoprávněně zadalo zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, výrazně změnilo podmínky zadávací dokumentace a také smluvený předmět díla, což mohlo mít negativní vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

"Pokulhává i kvalita dat ve Věstníku veřejných zakázek a Informačním systému o veřejných zakázkách. Snižuje se tak transparentnost zadávání zakázek," tvrdí NKÚ. Přetrvává podle něj i problém s neúplností, zdvojením a nesprávností dat v elektronických tržištích. Dvě e-tržiště, která ještě zůstala v provozu, se MMR chystá příští rok zrušit s tím, že je nahradí Národní elektronický nástroj. Podle kontrolorů ale hrozí, že Česká republika kvůli tomu bude vracet evropské dotace, protože tržiště by nefungovala pět let od dokončení, jak vyžadují podmínky pro čerpání evropských peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy