Nečas vábí živnostníky, slíbil balíček proti byrokracii

ČTK ČTK
28. 3. 2013 12:51
Premiér chce také ukončit přísné kontroly švarcsystému, podle něj jde o okrajový problém
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Vláda chce připravit deregulační balíček, který odstraní řadu administrativních a byrokratických překážek, jež dopadají zejména na malé a střední podniky a živnostníky. Po setkání se zástupci drobných podnikatelů a živnostníků to ve čtvrtek řekl premiér Petr Nečas.

Premiér podnikatele seznámil také s chystaným protikrizovým opatřením, které umožní odpis investic ve výši sto procent během jednoho roku, s připravovaným dvouletým moratoriem na zvyšování daňových sazeb a spuštěním programů, jako je Zelená úsporám. Ulehčení legislativy by se mělo podle něj týkat například legislativy v oblasti životního prostředí, živnostenského zákona nebo zákona o účetnictví.

"Sdělil jsem jim, že je nepovažuji ani za parazity, ani za sprosté podezřelé, ale že jsou to lidé, kteří si zaslouží celospolečenský respekt za to, že živí sami sebe a své rodiny bez toho, aby natahovali ruku po státu," podotkl. Reagoval tím na slova stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD), který nedávno označil živnostníky za parazity, ale později své vyjádření vzal zpět s tím, že je myslel jinak.

Jste málo slyšet

Nečas jako závažný problém považuje to, že na jednání takzvané tripartity je málo zastoupen hlas živnostníků a malých podnikatelů, který je blokován nejen odbory, ale i velkými zaměstnavatelskými svazy v čele se Svazem průmyslu a dopravy. "Nesu to velmi nelibě," dodal s tím, že pokud by představitelé odborů a velkých podniků trvali na tom, že do sociálního dialogu nechtějí nikoho dalšího připustit, bude premiér vést intenzivní dialog s představiteli malých podniků a živnostníků.

ODS tento týden zformulovala osm priorit pro závěr volebního období do roku 2014, které mají za cíl obnovit hospodářský růst, snížit nezaměstnanost a zvýšit reálné mzdy. Dokument zvaný Agenda 2014 chce předložit ke schválení koaličním partnerům.

ODS chce například prosadit snížení schodků veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP v letech 2013 až 2014. Dále chce dva roky, kdy by se nezvyšovaly daně a odvody. Hodlá také zasáhnout proti růstu cen energií, který podle ní ekonomiku a konkurenceschopnost dusí. U zaměstnanosti hodlá podpořit větší rozšíření částečných pracovních úvazků.

Boj proti švarcsystému musí skončit

Nečas ve čtvrtek také prohlásil, že takzvaný švarcsystém se v Česku používá jen ojediněle, nemá tedy cenu investovat do jeho potírání. Dodal, že kontroly ve firmách se sice ještě zintenzivní, ale zaměří se spíš na bezpečnost či ochranu zdraví.

"Takzvaný švarcsystém je superdémonizován. Hraje v naší ekonomice a na našem trhu práce naprosto okrajovou úlohu. Je v podstatě naprosto nezajímavý, je využívaný naprosto ojediněle a vůbec nemá význam investovat do nějakého potírání švarcsystému," uvedl premiér.

Při takzvaném švarcsystému pracovník není zaměstnancem firmy, ale dělá pro ni jako samostatný podnikatel na živnostenský list. Podnik tak za něj nemusí platit sociální a zdravotní pojištění či mu nemusí poskytovat dovolenou.

Podle Nečase kontroly ukázaly, "že rozsah černé práce je u nás výrazně menší, než jsme si mysleli". Při loňských více než 35 000 kontrolách se přišlo na 500 případů, řekl.

V budoucnu by se mělo sledování firem ještě zintenzivnit, kontroloři by se ale měli zaměřit spíš na bezpečnost či ochranu zdraví. Neměli by "nahánět podnikatelské subjekty" a pracovníky, aby měli u sebe smlouvu, řekl Nečas.

Müllerová dodala, že v novele o zaměstnanosti se tento "dramatický přístup" již upravil. Zaměstnanci u sebe na pracovišti smlouvu nosit nemusí, kontroloři potřebné údaje dohledají případně sami "bez týrání pracovníků", řekla ministryně.

Podle údajů ministerstva provedli loni kontroloři Státního úřadu inspekce práce 35 577 kontrol a udělili 818 pokut za celkem 163,37 milionu. Nelegálně zaměstnaných lidí bylo 5078. Celkem 552 osob pracovalo ve švarcsystému. Práce na černo se nejvíc objevuje podle ministerstva ve stavebnictví a při sezónních aktivitách či ve službách.

 

Právě se děje

Další zprávy