Na sváteční hory zamíří přes 300 tisíc Čechů

ČTK ČTK
6. 12. 2012 14:39
Vánoce a Silvestra oslaví na horách přes 300 tisíc Čechů, vedou Krkonoše
Foto: KRNAP

Praha - Zájem Čechů o silvestrovské a vánoční pobyty na tuzemských i zahraničních horách je letos stejný jako loni.

Svátky oslaví podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) 210 000 lidí na horách v Česku a 100 000 pojede do zahraničí, většinou do Alp.

"Ceny českých hotelů se vyrovnávají s těmi zahraničními a vzhledem k tomu, že alpská střediska nabízí nejen lepší lyžařské podmínky, ale také lepší zázemí pro volnočasové aktivity po skončení lyžování, Češi jezdí na hory před svátky a během svátků čím dál víc do zahraničí," uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Chalupy a penziony v ČR nejsou na silvestrovské pobyty ještě vyprodány, rovněž tak termíny těsně po Vánocích. Neoblíbenějším místem Čechů, kteří se rozhodnou strávit Silvestra a Nový rok na horách, jsou Krkonoše, které si vybere přibližně čtvrtina návštěvníků. Nejoblíbenější zahraniční lyžařskou destinací je i letos Rakousko, následované italskými Alpami, Francií a Slovenskem.

 

Roste také podíl českých turistů se zájmem o kvalitnější ubytování s wellness službami. Průměrná doba pobytu se zkracuje. Nejčastěji volí Češi stále ubytování v apartmánech bez stravy, dále pak v hotelech se snídaní či polopenzí.

Do Česka přijede podle odhadů asociace na Vánoce asi 115.000 zahraničních turistů. Silvestr a Nový rok stráví v Česku okolo 180.000 návštěvníků, 72 procent cizinců oslaví Silvestra v Praze. "Podle vývoje příjezdů ve třech čtvrtletí 2012 očekáváme během letošních Vánoc meziroční nárůst příjezdů o pět až osm procent," dodala Petříčková. Nejvíc do Česka jezdí během vánočních svátků turisté z Německa, Ruska a Itálie.

Rusové přijíždějí hlavně oslavit v ČR pravoslavné Vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna. Incomingové cestovní agentury specializující se na ruskou klientelu hlásí plnou obsazenost jak v termínech Silvestra a Nového roku, tak i pravoslavných Vánoc.

 

Právě se děje

Další zprávy