Lítý boj EU s obezitou. Zakáže cukry v džusu

Tereza Holanová Tereza Holanová, Věra Tůmová
9. 3. 2012 21:24
EU nařídila i další pravidlo: všechny plody v džusu je třeba uvést v názvu

Brusel - Do ovocných džusů již nebude možné přidávat cukr. V pátek o tom rozhodla Rada Evropské unie. Upravená legislativa by měla začít platit nejpozději na začátku června, kdy bude publikovaná v Úředním věstníku EU.

Evropská unie (EU) tak pokračuje ve svém boji s obezitou.

Členské státy budou mít následně osmnáct měsíců na to, aby změnu zahrnuly do svých zákonů a připravily se na dodržování nového pravidla. Zpřísnění se týká pouze ovocné šťávy - pro kterou většina zákazníků používá výraz džus.

Slogany "bez přidaných cukrů" mají utrum

Zatím je přidávání cukru povoleno. Jak ale Evropská komise (EK) uvádí, velká část výrobců už nyní zásobuje trh ovocnou šťávou bez cukru. Tuto skutečnost doposud využívali jako marketingový tah a běžně na svých etiketách zdůrazňovali "bez přidaných cukrů".

Tomu je podle Evropské komise nyní konec. Vzhledem k tomu, že cukr zmizí ze všech džusů, nebude možné tuto větu v reklamě používat.

"Pokud ale budou chtít své spotřebitele pravdivě informovat, mohou použít označení, že od toho a toho data není cukr v žádné ovocné šťávě," doplňuje Komise v páteční tiskové zprávě.

Sladit lze jen nektary

Pravidla budou platit pro všechny ovocné džusy, které se prodávají v zemích EU - bez ohledu na to, kdo je vyrobil. "To zajišťuje stejný přístup k nápojům, které pochází z Unie a které dovážíme ze třetích zemí," vysvětluje EK.

Přislazovat bude možné pouze nektary, které mají méně než sto procent ovocné nebo zeleninové složky. "Doslazené mohou být přírodními cukry, medem nebo umělými sladidly," stojí na stránkách Stálého zastoupení České republiky při EU.

Název už nebude klamat

Kromě zákazu používání cukru v džusech zástupci členských států rovněž schválili přidání rajčat na seznam surovin, které se pro výrobu džusů používají.

Výrobci také nově musí u šťávy z více přísad uvádět všechny plody povinně v názvu.

"Takže by už neměla nastat situace, kdy je na obalu lákavý obrázek jahody, název zní Jahůdka, ale spotřebitel se dočte, že jahodové šťávy je v nápoji pouze 24 procent a dalších 21 procent tvoří jablečná šťáva a zbytek voda," komentují na svém webu zástupci Stálého zastoupení ČR při EU.

Podle EK se na změně směrnice shodli všichni ministři zemědělství v EU kromě německé delegace.

Nová legislativa, o kterou usilovala EU již od podzimu 2010, má přispět ke sladění pravidel v EU s mezinárodními potravinovými standardy. Ty v roce 1963 vytvořily Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).


 

Právě se děje

Další zprávy