Lidé utrácejí stále méně už celý rok. Šetřit budou dál

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 11. 2009 9:30
Maloobchodní tržby poklesly nejvíc za poslední rok, o 6 procent

Brno - Nepřetržitě celý rok už obchodníkům klesají tržby. V září v porovnání s loňským rokem klesly o šest procent i po započítání sezónních vlivů. Je to druhý největší propad za dvanáct měsíců. Snížení je ale vidět i v porovnání s předchozím měsícem - a to o 1,5 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Z údajů je vidět, že lidé šetřili prakticky na všem kromě potravin. Nejhorší výsledek zaznamenal prodej a opravy motorových vozidel. Autosalony a autoservisy se musely smířit s o 14,3 procenta nižšími tržbami než před rokem. Nejvíc trpěly právě servisy. U oprav byl totiž pokles největší od roku 2 000, a to 26,2 procenta.

Kromě potravin lidé utratili víc jen za počítačová a komunikační zařízení, podle údajů statistiků o 5,8 procenta.

V dalších měsících se už sice nebudou výsledky srovnávat s obdobím "před krizí", přesto před sebou nemají maloobchodní prodejci procházku růžovou zahradou.

"Vánoce sice spotřebu trochu podpoří, ale útraty budou nižší než loni. Spotřeba domácností bude dál slábnout a oživení ekonomiky se bude muset spolehnout více na zásoby a vývoz," upozornila Helena Horská z Raiffeisenbank.


 

 

Právě se děje

Další zprávy