Krize, nekrize. Prodeje pražských bytů jsou na rekordu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 1. 2014 19:04
Podle firmy Ekospol se prodeje pražských bytů loni dostaly téměř na předkrizovou úroveň.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Praha - Nízké sazby hypoték a cenový boj developerů o zákazníky vyhnaly v loňském roce prodeje pražských bytů téměř k úrovni předkrizového roku 2007. Podle prvních odhadů firmy Ekospol se za celý rok 2013 v Praze prodalo 5015 nových bytů.

To je o čtvrtinu více než loni a o zhruba 300 bytů lepší výsledek, než sama firma odhadovala loni v říjnu. K dosažení úrovně roku 2007 letos chybělo 341 bytů.

"Čtvrtinový meziroční nárůst v počtu prodaných bytů je ještě lepším výsledkem, než jsme předpokládali. Souběh dlouhodobě nízkých hypotéčních úroků, neustále doplňované nabídky v takzvaných superlevných projektech," hodnotí loňský rok generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Právě tyto superlevné projekty tvořily významnou část prodejů. Průměrná cena za metr čtvereční se v takovýchto lokalitách pohybovala okolo 45 tisíc korun. Ještě před dvěma lety přitom představovala asi 60 tisíc korun za metr čtvereční.

"V našem případě se prodávaly byty v projektu Javorová čtvrť v Praze 10 - Horních Měcholupech. Další žádané projekty máme na pražském Zličíně a v Letňanech," upřesňuje, o jaké lokality byl největší zájem, vedoucí marketingu společnosti Central Group Martina Pavlisová s tím, že průměrná cena bytů od Central Group loni byla 40 500 korun za metr čtvereční.

Samotná společnost Central Group je v odhadech poněkud střízlivější než Ekospol. Podle ní se budou finální čísla prodaných pražských bytů pohybovat mírně pod hranicí pěti tisíc.

Na odhad si zatím netroufla společnost Trigema, která stejně jako další dva zmínění developeři zveřejňuje pravidelnou analýzu trhu. Ještě v říjnu ale Trigema předpokládala, že se prodeje mohou přehoupnout přes hranici pěti tisíc.

"Zakládáme si na přesnosti našich analýz, celý leden budeme tedy věnovat čištění dat a přípravě souhrnné analýzy rezidenčního trhu v Praze. Naše data uvolníme koncem ledna," přibližuje termín zveřejnění analýzy generální ředitel Trigemy Marcel Soural.

Kromě Horních Měcholup a Letňan byly nejžádanějšími lokalitami  pro koupi pražských bytů v loňském roce Zličín, Kyje, Vysočany nebo Stodůlky.

A jak to bude s prodeji bytů vypadat letos?

Podle většiny developerů je období, kdy byla koupě bytu nejvýhodnější za posledních pět let, pomalu za námi. Nahoru půjdou, mimo jiné i vlivem zavedení DPH u pozemků pod stavbami ve výši 21 procent, ceny bytů a porostou i sazby hypoték.

"Přesto ale věříme, že poptávka po nových pražských bytech oproti roku 2013 neklesne, ale naopak bude mít růstovou tendenci," uzavírá Martina Pavlisová z Central Group.

 

Právě se děje

Další zprávy