Konec tajností. Celníci musí říci, zda jsou v pořádku

Tomáš Fránek
1. 2. 2013 11:21
Soud vyhověl firmě, která chtěla informace o duševní způsobilosti celníků

Brno - Končí další tajemství, které si chránil stát. Nejvyšší správní soud totiž rozhodl, že lidé i firmy mají nárok na informace o tom, zda byly u celníků prověřovány jejich fyzické a psychické schopnosti a s jakým výsledkem.

Údaje o tom, zda byla u celníků prověřována jejich duševní a osobnostní způsobilost sloužit, totiž nejsou citlivé osobní údaje, které by měly být tajeny. Nejvyšší správní soud tyto informace označil za součást legální kontroly příslušníků bezpečnostních sborů.

Soud rozhodoval o sporu brněnské firmy Tabako a Generálního ředitelství cel.

Nedáme, je to soukromé

Firma zabývající se obchodováním s cigaretami a tabákem požádala o poskytnutí informací ohledně čtrnácti celníků sloužících v Brně. Zajímala se o to, zda byla u čtrnácti jmenovaných celníků za trvání pracovního, respektive služebního poměru u Celní správy ověřována jejich duševní a osobnostní způsobilost ke službě u Celní správy.

Informace ale odmítly vydat jak Celní ředitelství, tak následně Městský soud v Praze. Podle nich jde o citlivé osobní údaje a není možné je zveřejnit.

Firma se ale ještě obrátila na Nejvyšší správní soud. Argumentovala, že celníci jsou veřejné osoby a nejde přece o žádné podrobnosti z případných vyšetření ohledně jejich způsobilosti. „Poskytnutí požadovaných informací nemůže zasáhnout do soukromého života celníků, neboť s ním nikterak nesouvisejí," uvedla firma ve stížnosti.

A Nejvyšší správní soud stížnosti vyhověl. „Celní správa je obecně nepochybně povinným subjektem k poskytování informací," rozhodli soudci s tím, že jedním z předpokladů práce v celní správě je právě osobnostní a fyzická způsobilost k výkonu služby.

Sdělení, jestli konkrétní celník prošel osobnostními testy, není podle soudců citlivým osobním údajem, takže celní správa nemůže odmítnout tyto informace poskytnout.

Jde o kontrolu

„Pouhé sdělení, zda bylo provedeno posouzení osobnostní způsobilosti, nijak nekvalifikuje zdravotní stav příslušníka bezpečnostního sboru. Citlivým údajem by bylo například psychologem zpracované konkrétní sdělení ohledně osobnostní způsobilosti dotčené osoby (včetně případných závěrů k její duševní anamnéze)," rozhodli soudci.

A i když se podle soudců může dotaz na osobnostní předpoklady jednotlivých celníků jevit jako zbytečná obstrukce, protože bez splnění této podmínky by neměl nikdo u ozbrojených složek sloužit, má zveřejnění informací svůj význam.

„Požadavek na poskytnutí informace je součástí legální a legitimní občanské kontroly příslušníků bezpečnostních sborů. Nelze totiž zcela vyloučit situaci, kdy dojde k selhání vnitřních mechanismů kontroly a na základě této informace by mohlo dojít ke zjištění, že daný příslušník tyto předpoklady nesplňuje," konstatoval Nejvyšší správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy