Ministr: Pošty vypadají jako vietnamské večerky, šéf končí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 25. 3. 2014 13:37
Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal skončí na konci března. Česká pošta podle Chovance v poslední době přešlapuje na místě.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Generální ředitel České pošty Petr Zatloukal k 31. březnu skončí. Na tiskovém brífinku to oznámil ministr vnitra Milan Chovanec, do jehož kompetence Česká pošta spadá.

Chovanec se podle svých slov se Zatloukalem, který stál v čele státního podniku od května 2011, na ukončení jeho působení dohodl.

Dočasným generálním ředitelem České pošty Chovanec jmenoval dosavadního vrchního ředitele obchodu a marketingu Martina Elkána. Pokud se ve funkci osvědčí, je podle Chovance velmi pravděpodobné, že bude jmenován natrvalo.

Ministr vnitra se k výměně šéfa pošty rozhodl poté, co si nechal provést hloubkovou analýzu státního podniku. Zprávu z ní chce do dvou týdnů předložit na jednání vlády, do dvou měsíců pak předloží strategii dalšího směřování podniku. Podle ní by se měla pošta začít řídit od letošního druhého pololetí.

Pobočky? Neefektivní provoz, říká ministr

Česká pošta podle Chovance v poslední době přešlapuje na místě a její problémy jsou jasně viditelné. Zmínil například policejní vyšetřování zakázky na stavební práce, doplňkový prodej nebo podmínky zaměstnanců.

Podle Chovance bylo třeba zasáhnout i proto, že hospodaření České pošty zatím končí v černých číslech, ale podle něj bylo jen otázkou času, kdy by pod současným vedením přišel propad do ztráty.

Plyšáci a další hračky na jedné z pražských poboček
Plyšáci a další hračky na jedné z pražských poboček | Foto: Kateřina Vokurková

Pobočky pošty přirovnal k vietnamským večerkám a zmínil, že jsou nyní provozovány velmi neefektivně, když generují ztrátu ve výši 1,4 miliardy korun.

Od aliančních partnerů přitom pošta ročně získá dvě miliardy korun. Z toho většina jde podle Chovance ze sjednaných bankovních služeb a jen čtvrtinu z této sumy tvoří zbylý doplňkový prodej.

"Nechceme uzavírat žádné pobočky bez dohody s hejtmany či starosty," řekl zároveň Chovanec. Kromě udržení pobočkové sítě je podle Chovance další prioritou obstát v konkurenčním prostředí, které bude pro poštu stále tvrdší.

305 milionů v plusu

Česká pošta dnes zároveň oznámila hospodářské výsledky za rok 2013. Zisk před zdaněním udržela na úrovni 305 milionů korun, což je o jeden milion pod výsledkem roku 2012. Tržby ale kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy korun.

Přehled ředitelů České pošty od roku 1993:

Jan Přibyl (leden 1993 - červen 2004; do prosince 1994 pověřen vedením)

Karel Kratina (červen 2004 - září 2008)

Petr Sedláček (říjen 2008 - prosinec 2009)

Marcela Hrdá (leden 2010 - únor 2011)

Petr Zatloukal (květen 2011 - březen 2014)

Martin Elkán (od 1. dubna 2014)

Zdroj: ČTK

Pošta zaměstnává přes 32 tisíc lidí. V posledních letech se potýká s poklesem doručování listovních zásilek, které nahrazuje elektronická komunikace. Naopak rostou balíkové služby. Pošta provozuje kontaktní místa veřejné správy Czech Point i další IT služby pro státní sektor.

Bývalý bezpečnostní poradce a ředitel odboru informačních technologií ministerstva vnitra Zatloukal zastupoval stát v dozorčí radě tehdejšího Českého Telecomu po jeho ovládnutí španělskou Telefónikou. V České poště byl před nástupem na post generálního ředitele vrchním ředitelem divize Poštovní provoz a logistika.

 

Právě se děje

Další zprávy