Kompenzace firmám za prohibici? Odklad záloh, nic víc

ČTK ČTK
24. 9. 2012 16:32
Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá jiné odškodnění než odložení některých povinností
Policisté kontrolují dodržování zákazu prodeje lihovin.
Policisté kontrolují dodržování zákazu prodeje lihovin. | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo financí je připraveno upravit zálohy na daň či odložit některé splátky výrobcům lihovin, které postihla nynější částečná prohibice kvůli metanolu. S kompenzacemi a odškodňováním ale nepočítá.

V pondělí to řekl ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Zákaz prodeje lihovin s objemem alkoholu 20 a více procent platí v Česku od 14. září, od 20. září se nesmí tvrdý alkohol ani vyvážet.

Úlevy v čase, ne v objemu

"Výrobcům postiženým prohibicí určitě rádi vyjdeme vstříc, co se týče například záloh na daně, aby bylo pro ně možné si náklady, které s tím měli, rozložit v čase. Zdůrazňuji, že neuvažujeme o žádné kompenzaci nebo o odpouštění odvodů," uvedl Kalousek.

Podle něj by úlevy byly "v čase, nikoliv v objemu" peněz, týkaly by se záloh daní či splátek.

Musí se rozhýbat i trh se zásobami

Kabinet už minulou středu rozhodl o zmírnění prohibice. Opatření by měli ministři připravit do středy.

Kalousek pevně doufá, že se potřebné kroky uskuteční do konce týdne. Patří k nim například nové kolky či "rodný list", z něhož by měl být jasný původ alkoholu i to, kdo s ním kdy nakládal.

Podle ministra financí je nutné kromě nové výroby "rozhýbat trh s 21 miliony litrů", které skončily kvůli prohibici ve skladech. Opatření k umožnění prodeje nově vyprodukovaných lihovin a starých lahví "budou muset jít současně", řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy