Klienti zkrachovalé kampeličky už vyzvedli 9,5 miliardy

ČTK ČTK
31. 1. 2014 17:49
Česká spořitelna bude klienty zkrachovalého MSD vyplácet tři roky

Praha - Česká spořitelna vyplatila za první týden 9800 klientům zkrachovalého Metropolitního a spořitelního družstva (MSD) náhrady za 9,5 miliardy korun.

Převážnou většinu tvoří bezhotovostní výplaty. Přes pobočky České spořitelny začal náhrady vyplácet Fond pojištění vkladů v pondělí.

Fond zhruba 13 600 klientům družstva vyplatí celkem 12 miliard korun. Půjde tak o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003.

Na náhradu mají nárok fyzické i právnické osoby, které byly vkladateli k 27. prosinci 2013. Dále mají nárok na výplatu dědicové a jejich právní nástupci. Naopak výplatě nepodléhají členské vklady klientů družstva. Pro výplatu stačí, pokud klient s sebou přinese platný průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas.

Fond vyplatí vklady včetně úroků podle stavu k 27. prosinci, kdy obdržel od ČNB oznámení o neschopnosti družstva dostát závazkům. Fond vyplatí klientům 100 procent jejich vkladů, maximálně však do 2,744 milionu korun na jednoho vkladatele. Jde o ekvivalent částky 100 tisíc eur podle kurzu 27,44 koruny za euro. Náhrady bude fond vyplácet přes pobočkovou síť České spořitelny tři roky, tedy do 27. ledna 2017.

Metropolitní spořitelní družstvo poslal do konkurzu loni 23. prosince na návrh vedení záložny Městský soud v Praze. Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna asi o týden dřív.

 

Právě se děje

Další zprávy